Cineast Ken Loach waarschuwt voor extreemrechtse regering bij Brexit

De Britse cineast Ken Loach voorspelt dat Groot-Brittannië een "extreemrechtse regering zal krijgen" als de Britten voor een Brexit zouden stemmen tijdens het referendum op 23 juni. Hij deed de uitspraak vrijdag tijdens een persconferentie na de vertoning van zijn nieuwe film "I, Daniel Blake" op het Filmfestival van Cannes.

"We hebben een belangrijke stemming binnen enkele weken: gaan we de Europese Unie verlaten of niet? Ik vind dit een zeer moeilijke kwestie", zei Ken Loach op het filmfestival van Cannes. Zijn film "I, Daniel Blake" maakt kans op een Gouden Palm.

"Als we Europa verlaten, weten we dat de Britse regering verder zal willen dereguleren, de sociale bescherming nog sneller verminderen en het milieu nog sneller vernietigen. We zullen eindigen met een extreemrechtse regering", zei de bijna 80-jarige filmmaker. "De Europese Unie is een neoliberaal project dat privatisering en deregulering oplegt en de sociale bescherming van de werknemers voortdurend in vraag stelt", zei Loach.

Volgens hem is de vraag "hoe we daartegen het beste kunnen vechten: is dat door in Europa te blijven (...) of erbuiten te staan. Dat is een tactische keuze."