Dienst Dierenwelzijn krijgt meer inspecteurs

De Vlaamse inspectie van de Dienst Dierenwelzijn wordt uitgebreid. Vorig jaar werden er in Vlaanderen elke maand 200 dieren in beslag genomen en in een asiel geplaatst, na een controle door inspecteurs. Maar er komen almaar meer meldingen binnen van dierenmishandeling, waardoor versterking van de dienst nodig is.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts werft 11 nieuwe medewerkers aan voor de Dienst Dierenwelzijn. De dienst gaat van 19 naar 30 voltijdse krachten, een capaciteitsuitbreiding met 60 procent. Het grootste deel van de nieuwe medewerkers gaat naar de inspectiedienst.

"Dat is nodig, want sinds Dierenwelzijn op Vlaams niveau wordt uitgebouwd tot een volwassen bevoegdheid, is het aantal meldingen met maar liefst 85 procent gestegen", zegt Weyts.

Weyts heeft ook de controles opgetrokken. Het aantal controles ter plaatse steeg in 2015 met 23 procent naar meer dan 2.000. Per maand worden er nu in Vlaanderen maar liefst 200 dieren in beslag genomen - meer dan 2.300 per jaar, een stijging van 24 procent). Er kwamen 56 procent meer PV's en 154 procent meer waarschuwingen. Het aantal behandelde dossiers steeg met 151 procent.

Meest gelezen