Duitse economie groeit door vluchtelingencrisis

De Duitse economie is in het eerste kwartaal van 2016 met 0,7 procent gegroeid tegenover het vierde kwartaal van 2015. Dat is het hoogste cijfer in twee jaar tijd. De economie kreeg onder meer een boost door de overheidsuitgaven voor de vluchtelingen. Duitsland liet vorig jaar zowat 1 miljoen migranten binnen.

Analisten waren uitgegaan van een economische groei met 0,6 procent in het eerste kwartaal. In werkelijkheid ligt dat cijfer dus iets hoger. De groei komt vooral uit eigen land. Duitse gezinnen gaven de eerste drie maanden van 2016 meer geld uit.

Een tweede reden, volgens het Duitse bureau voor de statistiek, zijn de overheidsuitgaven om de instroom van vluchtelingen op te vangen. Tot slot waren er door de zachte winter ook meer uitgaven in de bouwsector.

De laatste drie maanden van 2015 groeide de Duitse economie maar met 0,3 procent. Voor het lopende kwartaal ziet de Bundesbank wel tekenen van vertraging.