Eengemaakte bankentaks moet 800 miljoen opleveren

Er komt nieuwe, eengemaakte bankentaks, die vier bestaande belastingen voor de banken moet vervangen. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt aangekondigd. De nieuwe belasting moet 800 miljoen euro in het laatje brengen.

De vier taksen opgeteld zouden 745 miljoen opbrengen, maar de regering neemt de gelegenheid te baat om de belastingen met 55 miljoen te verhogen, zodat de kaap van 800 miljoen wordt gerond.

"De banken zullen meer moeten betalen. Ik denk dat dat in het kader van fiscale rechtvaardigheid kan en zelfs moet", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) die ook verduidelijkt dat  nieuwe taks gebruikt zal worden om de taxshift te financieren. 

Volgens de minister zal het terugbrengen van vier belastingen naar één grote belasting het eenvoudiger maken voor de banken en zal de taks voor een beter evenwicht zorgen tussen de bijdragen van de verschillende soorten banken.