Geens en cipiersvakbonden bereiken geen akkoord, staking gaat voort

De gesprekken tussen de cipiersvakbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn opnieuw op niets uitgedraaid. Het plan van de regering om nieuwe gevangenissen te bouwen heeft niet tot een doorbraak geleid. De staking, die nu al 2,5 weken duurt, gaat dus voort. Volgende week dinsdag komen de onderhandelaars opnieuw samen.
Archieffoto

De vakbonden en de minister hebben vanmiddag bijna vier uur samengezeten in het kabinet van Justitie, maar dat heeft opnieuw niets opgeleverd.

De vakbondsvertegenwoordigers zeiden bij het buitengaan dat er voor hen niets nieuw is gekomen. Het gevangenisplan dat de regering vanmiddag heeft goedgekeurd, vinden ze niet concreet genoeg. Ze wijzen erop dat het nog jaren zal duren voor de gevangenissen er effectief zijn. De Franstalige bonden blijven erbij dat het besparingsplan weg moet en dat er meer mensen moeten bijkomen. Zolang de minister daar niet op toegeeft, blijven ze staken.

De bonden hebben een voorstel op tafel gelegd waarbij de Vlaamse gevangenissen zouden voortgaan met besparen, zoals ze al deden. De Waalse gevangenissen zouden mogen kiezen om niet mee te stappen in het plan. De kans is echter klein dat de regering hierop zal ingaan.

"Probleem tussen Nederlandstaligen en Franstaligen"

"Het overleg is constructief, maar je voelt duidelijk aan dat er een probleem is tussen beide landstalen", zegt Gino Hoppe, de algemeen secretaris van ACOD Openbare Diensten. "Aan Nederlandstalige kant zijn we al maanden bezig met de rationaliseringsoefening. We zijn sneller beginnen besparen dan aan Franstalige kant, wij werken al op een andere manier. De achterban steunt het rationaliseringsvoorstel."

Minister Geens wees na het overleg erop dat de twee grootste Vlaamse vakbonden het protocol van vorige week vrijdag aanvaarden, in tegenstelling tot de achterban van de Franstalige bonden. "Je kan de regering nu niet vragen terug te komen op het plan om anders te gaan werken", aldus Geens.

Volgens Geens zijn de Franstalige cipiers te veel gefocust op meer personeel. Hij zegt dat men in het verleden te veel personeelsbeloften heeft gedaan en de infrastructuur en de rest verwaarloosd heeft. Het lijkt hem beter om op alle punten tegelijk te werken.

Er is afgesproken om dinsdag om 16 uur weer samen te komen. Dat betekent dat de staking nog zeker het hele pinksterweekend zal duren.

Nieuwe dwangsommen

Intussen is de Belgische staat opnieuw veroordeeld tot dwangsommen, dit keer voor de gevangenen in Marche-en-Famenne. De staat moet 17 gevangenen 1.000 euro per dag betalen zolang hun rechten niet gewaarborgd worden.