Hezbollah-topbevelhebber Badreddin gedood bij luchtaanval

Bij een Israëlische operatie in Syrië is een topbevelhebber van de Libanese sjiitische militante organisatie Hezbollah gedood, zo heeft de Britse openbare omroep BBC vrijdag gemeld, op gezag van de Hezbollah en het Libanese tv-station al-Mayadeen.

Mustafa Amin Badreddin zou volgens een verklaring van Hezbollah het leven hebben gelaten bij een raid door het Israëlische leger op de Syrisch-Libanese grens. Dat zou dinsdag al gebeurd zijn. De Israëlische krant Ha'aretz ontkent dat Israël achter de aanval zit.

Badreddin, geboren in 1961, is samen met drie andere veronderstelde leden van Hezbollah beschuldigd van de moord op de vroegere Libanese premier Rafik Hariri in Beiroet in 2005. Hij is daarvoor aangeklaagd bij het Libanontribunaal van de Verenigde Naties. Hezbollah zelf zegt dat hij "deelnam aan het merendeel van het islamitische verzet sinds 1982". Volgens de Israëlische krant The Jerusalem Post is hij de hoogste in rang na de leider van de organisatie, Hassan Nasrallah.

Hezbollah vecht in Syrië mee aan de zijde van president Assad. Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog heeft Israël meerdere aanvallen in Syrië uitgevoerd. Vaak zijn die aanvallen erop gericht om wapens van de Libanese groepering te vernietigen.