Luchtkwaliteitsonderzoek op 50 plaatsen in Gent

Vanaf begin juni tot eind dit jaar meet de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de concentratie stikstofdioxide op 50 plaatsen in Gent. De locaties werden gekozen uit een aanbod van 348 tuinen, gevels en balkonnen die Gentenaars ter beschikking stellen, meldt de VMM.

Stikstofdioxide is een goede indicator om de invloed van verkeer op de luchtkwaliteit te bepalen. "De VMM meet nu al stikstofdioxide op twee plaatsen in het centrum van Gent", zegt woordvoerster Katrien Smet. "Maar een stad is geen uniform geheel: op sommige plaatsen is er drukker verkeer dan op andere. De resultaten van deze vijftig extra meetplaatsen zullen een mooie aanvulling vormen om onze luchtkwaliteitsmodellen verder te verfijnen."

Voor het onderzoek stelden maar liefst 348 Gentenaars hun tuinen, gevels of balkonnen ter beschikking. De 50 locaties werden gekozen op basis van enkele wetenschappelijke criteria. "Op deze 50 locaties wordt aan een paal of buis op ongeveer 3 meter hoogte een meettoestel gehangen", zegt woordvoerster Katrien Smet. "In een beschermkap plaatst de VMM 2 meetbuisjes, die ze gedurende 6 maanden tweewekelijks vervangen door nieuwe meetbuisjes. De gebruikte meetbuisjes worden door de VMM gekoeld bewaard en opgestuurd naar een laboratorium voor analyse." Het onderzoek gebeurt synchroon, waardoor vergelijkingen tussen de locaties mogelijk worden.

Met de campagne wil de stad Gent, die opdrachtgever is voor het onderzoek, de lokale verschillen van stikstofdioxide in de Gentse straten in beeld brengen. De meetresultaten worden in de eerste helft van 2017 verwacht.