Minimale dienstverlening in gevangenissen nog niet voor morgen

Voor CD&V-vicepremier Kris Peeters is een minimale dienstverlening in de gevangenissen het meest duurzaam na overleg met de vakbonden. Ook Premier Michel (MR) liet op de persconferentie na de ministerraad vandaag weten dat hij de minimale dienstverlening bij voorkeur via het sociaal overleg verwezenlijkt.

CD&V-vicepremier Kris Peeters wil de minimale dienstverlening in de gevangenissen niet eenzijdig opleggen. “Het is mijn persoonlijke mening dat een overlegde gegarandeerde dienstverlening de meest duurzame is, en dat wanneer iets wordt opgelegd dat misschien goed klinkt maar in de praktijk niet altijd goed werkt."

Intussen blijft de druk van coalitiepartners Open VLD en N-VA toenemen. Vicepremier Alexander De Croo vindt dat de nood aan een minimale dienstverlening duidelijk is, gezien de duur van de stakingen. Ook vicepremier Jan Jambon denk er zo over: “Ik denk dat de feiten wel bewijzen dat er iets moet gebeuren op dat vlak.”

Te laat voor deze staking

De staking in de gevangenissen gaat zijn derde week in. Premier Michel liet gisteren weten zo snel mogelijk regels te willen uitwerken voor een minimale dienstverlening, opdat politie en/of leger niet langer stakende cipiers hoeven te vervangen. Er was hoop op een doorbraak, want ook CD&V-minister van Justitie Koen Geens had al gesuggereerd dat stakingsrechten en mensenrechten niet altijd te verzoenen zijn. Gezien de reactie van partijgenoot Kris Peeters, blijkt andermaal hoe gevoelig het dossier ligt bij de christendemocraten.

De minimale dienstverlening staat wel degelijk in het regeerakkoord maar is vaag omschreven, omdat er altijd discussie over geweest is. In elk geval zal de wet op de minimale dienstverlening te laat komen voor deze staking. Vanmiddag overlegt justitieminister Geens met de cipiersvakbonden. De versnelde bouw van gevangenissen kan een akkoord eventueel bespoedigen.