Omwonenden brandend stort in Spanje geëvacueerd

In Spanje zijn 9.000 mensen geëvacueerd uit een verkaveling in de buurt van een brandend bandenstort. In het stort in Seseña is gisterenavond laat brand uitgebroken en dat veroorzaakt een grote giftige rookwolk.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het bandenstort in Seseña, een stadje met 20.000 inwoners op zoi'n 50 kilometer van Madrid, is in de jaren 90 ontstaan en sindsdien is het enkel maar groter geworden. In 2003 werd het illegaal verklaard, maar er is sindsdien niets gedaan om de banden weg te halen die intussen al op zo'n 10 hectare - het equivalent van 14 voetbalvelden  - opgestapeld liggen. Volgens de Spaanse pers gaat het om het grootste bandenstort van Spanje. Er zouden zo'n 5 miljoen banden liggen.

De brand stuwt een wolk van giftig gas tot 20 meter hoog de lucht in. De gifwolk is vanop kilometers afstand zichtbaar. In eerste instantie vroeg de overheid de bewoners om ramen en deuren gesloten te houden, maar nu is toch besloten tot de evacuatie van een verkaveling, "voor het geval dat de rook in de loop van de nacht de huizen zou bereiken". In de verkaveling bij het stort wonen zo'n 9.000 mensen, van wie er zo'n 8.000 al uit eigen beweging weggetrokken waren. De bewoners worden ondergebracht in een gymnastiekzaal.

De brandweer krijgt hulp van militairen. Er worden drie helikopters ingezet en ook twee blusvliegtuigen. Toch kan het naar verluidt nog bijna een week duren voor het vuur volledig gedoofd is.

Volgens de burgemeester van Seseña wijst alle erop dat de brand opzettelijk aangestoken is.

Een plaatselijke milieubeweging zegt dat de omwonenden verontwaardigd zijn omdat de overheden van de regio's Madrid en Castilla-La Mancha alle middelen hadden om in te grijpen, maar niets gedaan hebben. Op het einde van 2015 hebben de beide regio's beslist om een aanbesteding uit te schrijven voor het leegmaken van het stort. Dat is eechter nog steeds niet gebeurd.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
AFP or licensors

Meest gelezen