Opnieuw inbraak in grootste interbankennetwerk Swift

Swift -het systeem dat voor duizenden banken en bedrijven geld over de hele wereld versluist- is opnieuw het slachtoffer geworden van een grootschalige aanval. In februari van dit jaar was al eens 81 miljoen dollar gestolen van de centrale bank van het Aziatische land Bangladesh.

Volgens Swift is dit keer een commerciële bank het slachtoffer van een inbreuk in het IT-systeem. De naam van de bank is niet bekendgemaakt en Swift wil ook kwijt of er geld gestolen en indien zo om hoeveel het gaat.

"De aanvallers hebben een erg goede kennis van de specifieke manier van werken van de getroffen banken, kennis die mogelijk vergaard werd via cyberaanvallen of medewerkers binnen het systeem", waarschuwt Swift in een mededeling. Wel maakt Swift zich sterk dat de kern van het netwerk niet getroffen is, wel de verbindingen tussen het netwerk en dat van de betrokken banken. De veiligheid van die verbindingen zijn de verantwoordelijkheid van de betrokken bank zelf, stelt Swift.

Banken staan voortdurend bloot aan dergelijke aanvallen. In 2014 werden al de gegevens van 76 miljoen huishoudens en zeven miljoen kmo's gekraakt bij de Amerikaanse grootbank JP Morgan Chase. Toen werd er evenwel geen geld gestolen.

AP2007

Bangladesh, slachtoffer van cyberdiefstal

In februari was dat wel het geval toen 101 miljoen dollar verdween van de rekening van de centrale bank van Bangladesh bij de New York Federal Reserve Bank, een van de onderdelen van het Amerikaanse systeem van centrale banken Federal Reserve.

Dat had zowel in Bangladesh als de Verenigde Staten tot grote onrust geleid. FireEye, het bedrijf dat de inbraak onderzocht, stelde vast dat er sporen waren van drie hackersgroepen die al dan niet in samenwerking de rekening van de Bengaalse bank bij de Federal Reserve hadden aangevallen.

Volgens dat bedrijf ging het wellicht om Pakistan en Noord-Korea, maar was het wel de derde groep -en die was geen staat- die 81 miljoen dollar had overgeschreven naar de Rizal Bank in de Filipijnen en nog eens 20 miljoen dollar naar Pan Asia Banking Corp. in Sri Lanka. Overigens ging het toen om een deels verijdelde "cyberkraak", want het zou de bedoeling geweest zijn om 951 miljoen dollar buit te maken en dat werd voorkomen omdat de aanval voortijdig werd opgemerkt.

Een deel van dat geld werd intussen teruggestort naar Bangladesh. Een goeie 20 miljoen dollar die door de hackers was overgeschreven naar een bank in Sri Lanka, is inmiddels ook teruggestort aan Bangladesh.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

Swift, grootste bankennetwerk onder vuur

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) werd in 1973 opgericht en heeft zijn zetel in Terhulpen nabij Brussel. Nu zijn 11.000 instellingen in meer dan 200 landen en territoria aangesloten bij Swift.

Het gaat om sterk beveiligd communicatienetwerk langs. Er wordt niet echt geld overgeschreven, maar er worden wel dagelijks voor miljarden opdrachten tot betaling gegeven. Tot februari is dat netwerk erg betrouwbaar gebleken, ook al zijn er dagelijks cyberaanvallen tegen netwerken van banken en dus ook van Swift.