Politie waarschuwt gemeenten voor diefstallen van identiteitskaarten

Op vraag van de federale politie worden alle gemeentehuizen in België gesensibiliseerd voor bendes die identiteitskaarten en visa stelen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Sinds begin dit jaar hebben dieven al slachtoffers gemaakt in verschillende steden en gemeenten.

Georganiseerde bendes richten zich de laatste jaren vaker op gloednieuwe identiteitskaarten en visa die in de gemeentehuizen klaarliggen om door burgers te worden opgehaald. De dieven veranderen doorgaans enkel de foto op het document en verkopen het vervalste exemplaar dan voor grof geld op de zwarte markt, met uitschieters tot 8.500 euro per gestolen identiteitskaart.

De voorbije maanden hebben onder andere Antwerpen, Charleroi, Brussel, Luik, Bergen, Gent, Anderlecht, Schaarbeek en Sint-Jans-Molenbeek al identiteitskaartdieven over de vloer gekregen. De federale politie heeft het kabinet van Binnenlandse Zaken ingeschakeld om gemeenten te sensibiliseren over deze problematiek. Er wordt hen gevraagd om steevast brandkasten te gebruiken en identiteitsdocumenten nooit onbeheerd achter te laten.

De politie linkt het hoge aantal diefstallen aan de huidige asielcrisis. "We hebben recentelijk nog gestolen visa uit Namen teruggevonden bij vluchtelingen in Oostenrijk", zegt hoofdcommissaris Tom Broekaert van de federale politie in de krant. "In enkele gevallen zijn de diefstallen duidelijk georganiseerde feiten. De manier van toeslaan is vaak identiek: 's nachts wordt simpelweg de brandkast opengebroken."

De cijfers

Aantal gestolen identiteitskaarten:

  • 2013: 44
  • 2014: 69
  • 2015: 91

 

"Dit zijn geen gigantische cijfers, maar elke identiteitskaart die kan worden misbruikt, is er één te veel", aldus Broekaert. "Vroeger, toen gemeentediensten zélf de identiteitsdocumenten aanmaakten, was het probleem zelfs nog groter."