Prepaidkaarten voor gsm's vanaf najaar niet langer anoniem

Voorafbetaalde simkaarten zullen in de toekomst niet langer anoniem zijn. De opheffing van de anonimiteit past in de strijd tegen de terreur, "want prepaidkaarten zijn alomtegenwoordig in criminele kringen en aantrekkelijk door de anonimiteit die ze bieden".

In de nasleep van de aanslagen in Parijs broedde het kernkabinet op een aantal maatregelen die de strijd tegen de terreur makkelijker moeten maken. Ook de opheffing van de anonimiteit van voorafbetaalde simkaarten (prepaidkaarten) zat al sinds eind vorig jaar in de pipeline, vandaag heeft het kernkabinet daarvoor het licht op groen gezet.

Prepaidkaarten zijn anoniem, en dus populair in criminele milieus. Telecomoperatoren moeten nu immers enkel de identificatiegegevens bewaren van klanten met een simkaart waaraan een abonnement is gekoppeld. Maar door de beslissing van het kernkabinet zal dat in de toekomst ook moeten gebeuren voor voorafbetaalde simkaarten. In de praktijk zal zo'n kaart pas geactiveerd mogen worden als de gebruiker zich heeft geïdentificeerd, via een scan of een kopie van de identiteitskaart.

Op die manier wil de regering de veiligheids- en inlichtingendiensten toelaten om sneller de identiteit te achterhalen van de gebruikers. De nieuwe regels zullen trouwens niet alleen gelden voor nieuwe kaarten, ook voor diegene die al in omloop zijn. Die gebruikers krijgen zes maanden de tijd om hun gegevens door te geven aan hun operator. 

Het wetsontwerp verhuist nu naar de Raad van State en de Privacycommissie. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels, na de goedkeuring in het parlement, eind dit jaar van kracht worden.

Meest gelezen