Regering wil nieuwe gevangenissen bouwen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelt voor om een aantal nieuwe gevangenissen te bouwen. Met die belofte hoopt hij de vakbonden van de Franstalige cipiers gunstig te stemmen die nu al twee weken in staking zijn. Op dit ogenblik zitten Geens en de cipiersbonden opnieuw samen voor overleg.

In Vlaanderen zouden er twee extra gevangenissen bijkomen en in Wallonië worden dat er dus drie: één in Verviers, nog een extra gevangenis in Lantin en één in Vresses-sur-Semois in het zuiden van het land. In een aantal bestaande gevangenissen zullen renovatiewerken uitgevoerd worden. Alles samen gaat het om een investering van  500 miljoen euro.

Minister Geens is dus niet met lege handen naar het overleg met de cipiersvakbonden gekomen. Hij geeft echter toe dat de inrichtingen in Wallonië meer verouderd zijn dan in Vlaanderen.

Tegelijk wil de regering met de bonden ook overleg over een minimale dienstverlening in de gevangenissen bij stakingen. "Onze voorkeur zonder twijfel gaat naar een overeenkomst, een positief en constructief overleg met de vakbond om een gegarandeerde dienstverlening te kunnen organiseren", aldus Geens.

De minimale dienstverlening is vooral een eis van de vicepremiers Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open VLD). Zij willen daar nu zo snel mogelijk werk van maken, zeker na de uitspraken daarover van premier Charles Michel (MR) gisteren.

Levert overleg nu toch iets op?

Met het masterplan voor nieuwe gevangenissen kan minister Geens op het overleg met de cipiersbonden opnieuw kaarten op tafel gooien. Het is de bedoeling dat er nu een einde komt aan de staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen die nu al twee weken bezig is.

Bij het begin van het overleg met de minister toonde Michel Jacobs van de socialistische vakbond zich tevreden over de plannen van Geens. Toch wil hij eerst de details zien vooraleer zich daarover uit te spreken. Hij blijft ook bij zijn eis dat het besparingsplan dat in 2014 was opgesteld voor de gevangenissen, stopgezet moet worden.

Een akkoord betekent alleszins nog geen einde van de staking. Vorige week waren Geens en de bonden het al eens eens geworden, maar toen had de achterban het akkoord verworpen.