Susannah Mushatt Jones, de oudste mens ter wereld, is overleden

In New York is Susannah Mushatt Jones overleden, de oudste mens ter wereld en de laatste Amerikaanse die nog in de jaren 1890 geboren was. Ze was 116. Ze wordt opgevolgd door een Italiaanse vrouw, die waarschijnlijk de laatste nog levende mens is die in de jaren 1890 geboren is.

Susannah Mushatt Jones werd in juli 1899 geboren op een boerderij in Alabama. Haar grootouders waren slaven, haar ouders landarbeiders, die in totaal elf kinderen hadden.

Ze ging naar een speciale school voor jonge zwarte meisjes, en studeerde af aan het middelbaar in 1922.

Daarna trok ze naar New York om er te werken als kinderoppas. Ze hielp er ook een beurs opzetten om jonge zwarte vrouwen school te laten lopen.

Susannah Jones bleef actief tot op zeer hoge leeftijd: toen ze 106 was, was ze nog altijd lid van de bewonerspatrouille in het rusthuis waar ze verbleef.

20 presidenten

Susannah Jones heeft tijdens haar leven meer historische gebeurtenissen gezien dan wie dan ook. Ze heeft in drie eeuwen geleefd, twee Wereldoorlogen meegemaakt en 20 presidenten gekend.

In het jaar van haar geboorte, 1899, vonden gebeurtenissen plaats die de meeste mensen hooguit kennen uit de geschiedenisboeken: het begin van de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika, het begin van de oorlog tussen de VS en de Filipijnen en de uitvinding van aspirine.

Tijdens haar leven is de Britse koningin Victoria gestorven, heeft Marconi de eerste draadloze radiosignalen verzonden en maakten de gebroeders Wright hun eerste vlucht met een vliegtuig.

Spek

Susanna Jones heeft altijd volgehouden dat veel slapen, niet roken en niet drinken, de belangrijkste redenen waren waarom ze zo oud is geworden.

Maar mogelijk lag dat ook aan de kleine pleziertjes die ze zichzelf toestond. Zo gaf ze vorig jaar in een interview met Time Magazine toe dat ze elke dag als ontbijt vier stukken spek met een roerei at.

Haar favoriete luxe was het kopen van dure kanten lingerie, zei haar familie. Eens zei ze tijdens een medisch onderzoek aan de verpleegsters: "Je kunt niet te oud worden om fijne spullen te dragen".

Italiaanse

Susannah Jones wordt als oudste mens op aarde opgevolgd door de Italiaanse Emma Morano, die in Verbena leeft. Moran is eveneens 116 jaar oud, zij is geboren in november 1899, en gedacht wordt dat ze de laatste persoon op aarde is die in de jaren 1890 geboren is.

De oudste man op aarde is Yisrael Kristal die in 1903 in Polen geboren is, en die nu in de Israëlische stad Haifa leeft. Kristal overleefde het concentratiekamp van Auschwitz.

Emma Morano, de nieuwe oudste mens ter wereld.