Temer: “Geloofwaardigheid van Brazilië redden”

De Braziliaanse interim-president Michel Temer wil de geloofwaardigheid van zijn land dringend herstellen. Dat zei hij in zijn eerste publieke toespraak na de schorsing van president Dilma Rousseff. “Dit is niet het moment om te vieren, maar om diep na te denken”, zei hij bij de eedaflegging van zijn nieuwe 22-koppige regering.
AFP or licensors

“Het eerste woord dat ik aan het Braziliaanse volk richt, is het woord ‘vertrouwen’”, zei de centrumrechtse Temer bij zijn beëdiging als interim-president. “Vertrouwen in het karakter van ons volk, de vitaliteit van onze democratie. Vertrouwen in het herstel van de economie en het potentieel van onze sociale en politieke instellingen. Samen zullen we het opnieuw vinden, samen met de regering, het parlement en de samenleving.”

Temer zal een flinke kluif hebben aan het herstellen van het vertrouwen van zijn onderdanen in de Braziliaanse instellingen, want het Zuid-Amerikaanse land is de afgelopen jaren in een neerwaartse spiraal terechtgekomen.

Een aantal jaar geleden blaakte de Braziliaanse economie nog van gezondheid en was het samen met Rusland, India en China, de BRIC-landen, één van de stevigste groeilanden van de wereld. Maar de afgelopen jaren kwam de klad erin en kwam een groot corruptieschandaal aan het licht, bij het staatsoliebedrijf Petrobras. Dat heeft de geloofwaardigheid van het hele politieke en economische establishment helemaal aangetast, zowel binnen als buiten Brazilië.

Schandaal

In zijn eerste toespraak als interim-president beloofde Temer dat het onderzoek naar het schandaal onverminderd door zal gaan. Omdat Temer zelf genoemd wordt, wordt gevreesd dat hij zich met het onderzoek zal bemoeien. Maar die vrees noemt Temer nu onterecht. Temer zei ook dat hij het fraude-onderzoek naar Dilma Roussef niet belemmeren. Zij zou overheidsgeld voor haar verkiezingscampagne hebben gebruikt. dat leidde gisteren tot haar schorsing.

Temer heeft meteen een nieuwe regering gepresenteerd en zei dat die in de eerste plaats aan de slag ging om de kwakkelende economie van Brazilië weer aan de praat te krijgen en de staatsschuld onder controle te krijgen. “Onze grootste uitdaging is om de vrije val van onze economie te stoppen. Daarom moeten we eerst de uitgaven van de overheid onder controle krijgen. Hoe vroeger we onze uitgaven in evenwicht krijgen, hoe sneller we weer zullen groeien.”

Dat Temer zijn nieuwe, 22-koppige regering, heeft samengesteld uit blanke mannen van middelbare leeftijd, roept ook heel wat scepsis op. Is het deze ploeg die een nieuwe, frisse wind door Brazilië moet laten waaien?

Rousseff

Michel Temer is interim-president zolang de afzettingsprocedure tegen Dilma Rousseff loopt.
De Senaat heeft nu 180 dagen de tijd om te beslissen of Rousseff definitief moet worden ontslagen. Als dat gebeurt, zal Temer aanblijven tot het einde van de legislatuur, die loopt tot eind 2018.

Rousseff zelf noemt haar schorsing een staatsgreep. “De volgende regering (die van Temer dus, nvdr.) is ontstaan uit de coup, en is de oorzaak van de politieke crisis", zei ze in een felle toespraak na haar schorsing. Temer is volgens haar de drijvende kracht achter de campagne tegen haar.