VLM vraagt bescherming tegen schuldeisers aan

De Belgische luchtvaartmaatschappij VLM Airlines heeft de handelsrechter in Antwerpen zes maanden bescherming tegen schuldeisers gevraagd. Dat moet het voortzetten van de operaties en de herstructuring mogelijk maken.

Volgens CEO Hamish P. Davidson hoopt de maatschappij met een gerechtelijke bescherming ruimte te krijgen om historische schulden af te lossen en een grondige herstructurering te kunnen doorvoeren. Ook zouden de operaties en de 170 banen veilig gesteld kunnen worden. De rechtbank heeft zich echter nog niet uitgesproken over de aanvraag.

VLM is de voorbije jaren al een paar keer van eigenaar veranderd en is sinds oktober 2014 in handen van het management. De maatschappij lijdt echter verlies en heeft de voorbije weken een aantal facturen niet kunnen betalen. Onder meer de luchthaven van Deurne -de thuisbasis van VLM- zou nog wachten op geld.

Volgens de krant De Tijd heeft huisbankier KBC de rekeningen van VLM geblokkeerd wegens de oplopende schulden die groter zouden zijn dan het eigen vermogen van VLM.

De maatschappij werd in 1992 opgericht en vliegt vooral vanuit Deurne bij Antwerpen naar Southampton en Hamburg. Daarnaast voert VLM ook vluchten uit tussen Düsseldorf, Friedrichshafen en Tegel nabij Berlijn en tussen Waterford in Ierland en de Britse stad Southampton.