Waarom wordt het zaterdag plots 10 graden frisser?

Na enkele aangename zomerse dagen vallen we dit Pinksterweekend terug op herfstweer. Van de 23 graden van vandaag blijven er morgen amper 12 à 13 over. Hoe komt het dat ons weer in 24 uur tijd zo kwakkelt? Weerman Frank Deboosere legt het uit.

"De aangevoerde lucht is dit weekend plots veel frisser. De voorbije dagen werden we getrakteerd op lucht uit het zuidoosten tot het oosten. Vanaf morgen komt de lucht helemaal uit de tegenovergestelde richting, nl. uit het noorden tot het noordwesten", legt Deboosere uit. "Dat verklaart het grote temperatuurcontrast. Je mag ook niet vergeten dat in deze periode van het jaar het zeewater amper is opgewarmd. Het strandwater van amper 12 graden warm wekt die temperatuurcontrasten mee in de hand."

Uitzonderlijk is de grote en snelle terugval in temperatuur niet. "Het gebeurt jaarlijks wel eens dat we in 24 uur tijd plots 10 graden inleveren. Alles heeft te maken met de aangevoerde luchtsoort. De wissel van subtropische naar polaire lucht die we dit weekend meemaken komt geregeld voor", aldus Deboosere.

Voor volgende week zijn de vooruitzichten iets beter, maar onze hoop op stralend zomerweer bergen we volgens Deboosere beter even op. "Na het weekend wordt het geleidelijk minder fris, maar dat wil niet zeggen dat het meteen weer gaat zomeren."