"Er heeft zich iemand opgehangen in zijn cel"

De stakingsactie in de Brusselse en Waalse gevangenissen is intussen bijna drie weken aan de gang en dat heeft zo zijn gevolgen voor de gevangenen. Een van hen, een gedetineerde in Vorst, hield een dagboek bij over de intussen erbarmelijke leefomstandigheden, onrust, brandstichtingen en een poging tot zelfmoord.

De stakingsactie in de Brusselse en Waalse gevangenissen is intussen bijna drie weken aan de gang en dat heeft zo zijn gevolgen voor de gevangenen. Een van hen, een gedetineerde in Vorst, hield een dagboek bij over de slechte leefomstandigheden: het vuil, de stank en zelfs een poging tot zelfmoord.

In zijn dagboek vertelt de man over het gebrek aan propere kleren, het gebrek aan basishygiëne en de aangepaste maaltijden die volgens hem te wensen overlaten. Op 3 mei schrijft hij onder meer: "Elke nacht hebben we muizen op bezoek omdat we al een week ons afval niet opgehaald zien. Onze cel is al tien dagen niet gekuist. (...) Zelfs wc-papier ontbreekt."

"Iemand heeft zich opgehangen"

Op 5 mei klinkt het: "Er is geprobeerd brand te stichten langs de buitenkant van ons raam. Wij moesten ramen dichtdoen om te ontsnappen aan de geur en rook. Het is al de tweede brandstichting. De spanning loopt op. Ik vrees meer en meer dat het eens fout gaat aflopen."

En even verder: "We zien ambulanciers rennen, iemand heeft zich opgehangen in zijn cel. We horen mensen in paniek. Mensen worden wanhopig in deze omstandigheden. Ik weet niet of de persoon nog leeft."

De man vertelt ook over het gebrek aan medicijnen of medische verzorging. Volgens hem zijn er alleen kalmeerpillen, om de gedetineerden rustig te houden.

"Niet veel nodig om boel in lichterlaaie te zetten"

Advocaat Kris Luyckx heeft verschillende cliënten in de gevangenis van Vorst. Hij is niet verbaasd over het getuigenissen. "De gevangenen krijgen niet meer regelmatig of geen eten op bepaalde tijdstippen. Ze hebben geen verse lakens, kunnen niet meer douchen, worden niet meer gelucht."

Luyckx, die zelf nooit eerder zo'n lange staking meemaakte, hoopt dat er snel een oplossing komt voor er nog meer slachtoffers vallen. "Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er op zulke kleine ruimtes niet veel nodig is en dat een vonk voldoende is om de boel letterlijk in lichterlaaie te zetten. En dan hoop ik dat menselijke slachtoffers gespaard blijven, want vaak is dat pas de aanleiding om terug tot de rede te komen en opnieuw te onderhandelen tot de finish."