"Staking verwoest het klimaat in onze gevangenissen"

De burgemeester van Vorst, Marc-Jean Ghyssels, maakt zich zorgen over de toestand in de gevangenis van Vorst. "De afgelopen twintig dagen hebben we het klimaat van onze gevangenissen verwoest. We zullen maanden of jaren nodig hebben om dit te herstellen", zegt de burgemeester.

De situatie in de gevangenis van Vorst en van Sint-Gillis blijft onveranderd door de staking van de cipiers. Voor beide instellingen zijn er dit weekend opnieuw 20 militairen en 110 politieagenten ter beschikking. De gedetineerden mogen nog altijd geen wandelingen maken en bezoeken zijn schaars.

"Er zijn ondertussen wel enkele bezoeken geweest van familie en er was ook een vraag om bezoeken van de kinderen te organiseren, maar in de huidige situatie is dat niet mogelijk. Het vraagt nu al enorme inspanningen om de gevangen af en toe een half uur te geven om zich te douchen", vertelt Ghyssels,

De PS-burgemeester ziet de situatie somber in. "Net als vorig weekend heb ik opnieuw een schrijven gericht aan premier Charles Michel, want weekends als deze zijn erg explosief. Als ik dan de verklaringen hoor van Justitieminister Geens, word ik echt ongerust en stel ik me zijn competenties toch wel in vraag."

"Als we de gevangen in deze toestand blijven behandelen, zullen ze volgens mij nog meer haat tegen de maatschappij voelen wanneer ze mogelijk vrij komen en zullen ze nog gewelddadiger zijn. Hierdoor laten we toe dat sommigen nog makkelijker radicaliseren", besluit Ghyssels.

"Strategie van de Vlaams-nationalisten?"

Burgemeester Ghyssels vraagt zich af of hier geen strategie achter zit van de Vlaams-nationalisten in de regering. "Willen ze hiermee nog maar eens hun wil opleggen om een splitsing door te voeren? Met de medewerking van de MR, die ze mee gijzelen?"