Acht Belgische agenten versterken Franse politie op EK voetbal

België stuurt acht agenten naar het EK voetbal in Frankrijk. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vernemen. Frankrijk heeft elk deelnemend land om politiesteun gevraagd tijdens het tornooi. Ons land stuurt agenten die gespecialiseerd zijn in voetbal om de supporters van de Rode Duivels op te volgen.

Het EK voetbal begint op 10 juni en duurt een maand. In die periode worden meer dan 2,5 miljoen bezoekers verwacht voor 51 wedstrijden tussen 24 teams in 10 stadions. Om het massa-evenement in goede banen te leiden, vraagt Frankrijk politiesteun van de buurlanden. Aan elk land is gevraagd om zeker acht agenten te sturen.

België gaat alvast op die vraag in. Acht agenten gespecialiseerd in voetbal gaan een maand in Frankrijk werken tijdens het EK. Of ze een uniform en wapen zullen dragen en welke bevoegdheid ze zullen hebben, is nog niet beslist.

De Belgische agenten krijgen de taak om de Belgische supporters op te volgen, zolang de Rode Duivels meestrijden voor de titel. Als er Belgen met de Franse politie in contact komen, kunnen de Belgische agenten hulp bieden. Ze kunnen de Franse ordediensten ook inlichten over de mentaliteit van de Belgen.

Het kabinet Jambon vindt acht agenten redelijk, ook in tijden van terreurdreiging drie. "Veel Belgen zullen naar Frankrijk gaan om de wedstrijden te volgen. Het is maar logisch dat wij onze bijdrage leveren."

Meest gelezen