Grootse antiterrorisme-actie op Brussels openbaar vervoer

Bij een grootschalige politiecontrole in en rond enkele Brusselse metrostations, op enkele treinverbindingen in de regio Brussel en in het station van Vilvoorde zijn gisteren 12 mensen opgepakt, vooral voor drugsfeiten. Als gevolg van de actie gebeurden er ook enkele huiszoekingen.

Aan de korpsoverschrijdende politieactie namen 42 agenten van de federale spoorwegpolitie en 16 leden van het TECOV-team van de politiezone Brussel West deel. Dat laatste team is gespecialiseerd in de veiligheid op het openbaar vervoer en is erop getraind om kordaat te reageren op medische noodgevallen op het openbaar vervoer.

De agenten voerden afwisselend en in kleinere groepen controleacties uit in en rond de metrostations Rogier, Roodebeek, Noordstation, Simonis, Montgomery, de Brouckère, Zwarte Vijvers, Beekant, Beurs en IJzer. Ze kregen daarbij de ondersteuning van militairen, patrouille- en drugshonden, een controleteam van de MIVB en een ploeg Securailagenten.

In totaal zijn 166 mensen gecontroleerd, 101 ondergronds en 65 bovengronds. In de buurt van de metrostations zijn zes personen aangetroffen die zich illegaal in ons land bevinden. Ondergronds werden 12 mensen opgepakt, vooral voor drugsbezit. In de buurt van het station Zwarte Vijvers werd een drugsdealer gevat. Als gevolg van de actie gebeurden er ook twee huiszoekingen. Zes mensen zijn ter beschikking gesteld van het parket.

In het station van Vilvoorde werd een persoon aangetroffen die geseind stond in de Schengenzone. Een ander iemand bleek in het bezit van een illegaal Amerikaans boksijzer.