Hoe verloopt de puntentelling in Stockholm vanavond?

De puntentelling tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival zou vanavond een pak spannender moeten worden dan de voorbije jaren. Althans, dat hopen de organisatoren. De punten van het publiek krijgen meer gewicht in de show en worden pas bekendgemaakt nadat alle landen de punten van hun vakjury doorgegeven hebben.

Fase 1

De vertegenwoordigers van de 42 deelnemende landen maken de resultaten van de professionele jury uit hun land bekend. Voor ons zal Umesh Vangaver die taak op zich nemen. De Belgische professionele jury bestaat uit Aurélie Van Rompay, Axel Hirsoux, Tom Helsen, Jo Lemaire en Leen Demaré. Alle vakjury's hebben trouwens gisteravond al hun punten gegeven op basis van de prestaties van de artiesten tijdens de juryshow.

Fase 2

De presentatoren maken daarna de stemmen van het televotende Europese publiek bekend. Ze starten met het land dat de minste stemmen kreeg en eindigen met het land met de meeste stemmen. Dat nieuwe systeem zou garant moeten staan voor een climax.

"Slot zal weer echt opwindend zijn"

"De voorbije jaren was de winnaar telkens 20 minuten voor het einde van de puntentelling al bekend", zei Martin Osterdahl, producer van het Songfestival, hierover half februari bij het aankondigen van de nieuwe puntentelling. "Dat is natuurlijk geen goede televisie. Dankzij deze verandering zal het slot van het Eurovisiesongfestival weer echt opwindend zijn."

Volgens Jon Ola Sand van de EBU garandeert het nieuwe format ook "dat het lied dat het populairst is bij het publiek hoe dan ook 12 punten krijgt, hoe de professionele jury's ook stemmen".

Wie zelf mee punten wil geven vanavond, vindt hiervoor op de website van Eén een overzichtelijk scoreblad.