Invloedrijke Republikeinen willen Trump dwarszitten met "onafhankelijke" kandidaat

Een aantal Republikeinse kopstukken, onder wie verliezend presidentskandidaat in 2012 Mitt Romney, is actief aan het werk om een "onafhankelijk" presidentskandidaat in stelling te brengen. Die moet ervoor zorgen dat het Witte Huis gesloten blijft voor Donald Trump. Dat schrijft de krant Washington Post.
AFP or licensors

Trump is de enige overgebleven kandidaat van de Grand Old Party (GOP), maar zowel de conservatieven als de neoconservatieven van het partij-establishment vinden het idee van Trump als president contraproductief.

Tot de "wanhopige" Republikeinen die ten allen prijze Trump willen dwarszitten, behoren de neocon Bill Kristol en gouverneur van Ohio John Kasich, een late afvaller in de Republikeinse race.

Over een derde kandidaat werd al maanden nagedacht, maar nu Trumps zege binnen is, wordt in allerijl geprobeerd nog wat meubelen te redden, ook al weten de kopstukken dat hun initiatief wellicht "too little, too late" zal zijn.

Wie in aanmerking moet komen voor de dwarsliggerskandidatuur, is evenmin duidelijk. Zo circuleren de namen van oud-senator Tom Coburn, marinegeneraal met rust James Mattis, oude Bush-bekende Condoleezza Rice en oud-generaal Stanley McChrystal. Evenmin onmogelijk is een kandidatuur van Mark Cuban, een miljardair en eigenaar van de basketbalploeg Dallas Mavericks. Weinigen voelen zich echt geroepen, wetende dat hun kans als kandidaat van buiten het tweepartijensysteem nagenoeg nihil is.

Een beperkter opzet is een kandidaat enkel in lijn brengen in de swing states, wat voldoende zou moeten zijn om in die deelstaten Hillary Clinton het nodige zetje te geven. Die zit voor wat betreft het buitenlandse beleid veel meer op dezelfde lijn als de neoconservatieven bij de Republikeinen. Voor de neocons is Trumps idee van "America First" - wat zij beschouwen als een vorm van isolationisme - absoluut "not done".