Oekraïne wint het Songfestival, België is 10e

Oekraïne heeft het Songfestival gewonnen. België is 10e. Australië stond lang aan de leiding, na de punten van de vakjury, maar moest toch Oekraïne laten voorgaan, toen de stemmen van het publiek bekendgemaakt werden. Rusland eindigde op de derde plaats.

Oekraïne won met het nummer "1944" dat gezongen werd door Jamala. Het was zonder twijfel het meest dramatische lied van de avond en wellicht ook het meest besproken. Het gaat over de deportatie van de Krim-Tataren door sovjet-dictator Stalin, waar ook de overgrootmoeder van zangeres Jamala het slachtoffer van was.

Het nummer kreeg in totaal 534 punten van de vakjury's en het publiek. Door het nieuwe systeem van puntentelling bleef het spannend tot op het einde. Eerst mochten de vakjury's van de 42 deelnemende landen hun punten bekendmaken en daarna werden de punten van het publiek, dat kon stemmen via televoting, erbij opgeteld.

Publiek husselt alles door elkaar

Na de punten van de vakjury's stond Australië afgetekend aan de leiding. Dani Im maakte indruk met een dramatisch, meeslepend en perfect gezongen nummer dat ze bracht in een indrukwekkende glitterjurk.

Maar het publiek dacht er anders over en husselde alles door elkaar. Oekraïne dat eerst op de tweede plaats stond, sprong over Australië en Rusland klom van de vijfde naar de derde plaats.

Politiek tintje

Het Songfestival krijgt met deze uitslag een politiek tintje. Rusland was een van de topfavorieten en had kosten noch moeite gespaard om te winnen. Het land, dat het meeste punten kreeg van het publiek, moest toch Oekraïne laten voorgaan, dat won met een anti-Russisch nummer.

"Het gaat ook over de annexatie van de Krim door Rusland op dit eigenste ogenblik. De meeste Russen hier in de perszaal zijn al hoofdschuddend afgedropen", zegt André Vermeulen. "Ik denk dat zowel de Russen als de rest van Europa dit heel duidelijk interpreteren als een signaal dat er een duidelijke afkeuring is van wat Rusland in de Krim doet."

Jamala zelf had maar één boodschap voor het ze nummer opnieuw zong aan het einde van de show: "Ik wil echt vrede en liefde voor iedereen."

Missie geslaagd voor Laura Tesoro

De Belgische kandidate Laura Tesoro deed het goed bij de vakjury's. Haar nummer "What's the pressure" haalde een 6e plaats. Van het publiek kreeg Laura 51 punten. Daarmee eindigde ze net binnen de top tien, een mooi resultaat. "Maar één Vlaming deed beter in de geschiedenis van het Songfestival zoals we het nu kennen, en dat is Tom Dice, die in 2010 zesde werd", zegt André Vermeulen.

Frankrijk beste van "de grote vijf"

Nederland eindigde op de 12e plaats. Douwe Bob bracht een countrynummer met een opvallend stiltemoment. Van "de grote vijf", de landen die rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale, scoorde Frankrijk het best met een zesde plaats. Duitsland eindigde op de laatste plaats. Nochtans had zangeres Jamie-Lee Kriewitz een van de meest opvallende outfits van de avond aan, afgewerkt met een hoofdtooi met enorm veel speldjes. Ook Groot-Brittannië, Spanje en Italië konden geen potten breken. 

Polen stunt

Polen zorgde voor een stunt door van de voorlaatste plaats naar de 8e plaats om hoog te schieten, dankzij de punten van het publiek. Michal Szpak was gekleed als een kruising tussen Napoleon, een circusdirecteur en Kapitein Haak. Zijn nummer vermengde pop en klassiek, een combinatie die blijkbaar aansloeg bij het publiek.

Opvallende kledingwissel

De opvallendste kledingwissel was voor Kroatië. Zangeres Nina Kraljić droeg eerst een futuristische tentjurk en transformeerde later tot een ijsprinses. Maar het leverde haar weinig punten op.

De top 10

1. Oekraïne: 534

2. Australië: 511

3. Rusland: 491

4. Bulgarije: 307

5. Zweden: 261

6. Frankrijk: 257

7. Armenië: 249

8. Polen: 229

9. Litouwen: 200

10. België: 181

België kreeg punten van volgende vakjury's:

België kreeg van 20 landen punten.

 • Oostenrijk: 5 punten
 • IJsland: 3 punten
 • Tsjechië: 2 punten
 • Ierland: 12 punten
 • Georgië: 10 punten
 • Zwitserland: 10 punten
 • Denemarken: 8 punten
 • Armenië: 4 punten
 • Bulgarije: 10 punten
 • Nederland: 4 punten
 • Israël: 6 punten
 • Wit-Rusland: 4 punten
 • Duitsland: 5 punten
 • Noorwegen: 5 punten
 • Australië: 12 punten
 • Litouwen: 5 punten
 • Macedonië: 4 punten
 • Oekraïne: 10 punten
 • Slovenië: 8 punten
 • Montenegro: 3 punten

Van het publiek kreeg België 51 punten en stond daarmee niet in de top tien van het publiek.

Aan wie gaf de Belgische vakjury punten?

 • Australië: 12 punten
 • Italië: 10 punten
 • Frankrijk: 8 punten
 • Georgië: 7 punten
 • Bulgarije: 6 punten
 • Oostenrijk: 5 punten
 • Nederland: 4 punten
 • Oekraïne: 3 punten
 • Israël: 2 punten
 • Tsjechië: 1 punt