Para's voor VDC? - Van Dievel Consulting

Louis Van Dievel kijkt als marketeer, "verkoper van gebakken lucht", met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit van de week. Nu krijgt hij onverwacht bezoek na een tweet van een veeltweeter.

'Charel,' sprak ik familiaar tot de federale premier, 'ik weet dat ge krap zit in de manschappen maar wilt ge dringend een detachement para's sturen naar mijn modeste villa in Kalmthout?' Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn. 'Meent ge dat nu?' De premier hoopte nog halvelings dat het om een grap ging. 'Nog geen klein beetje,' antwoordde ik sec. 'Is uw leven soms in gevaar, mon cher Louis?' Charles Michel poogde een luchtige toon hanteren. 'Of wordt uw bedrijf gekweld door stakers? Voor minder komen we niet.' 'Ik kan niet in detail treden over de dreiging die op mij rust,' sprak ik kordaat.

Het compromis dat we bereikten was dat Defensie cito presto een compagnie zwaar bewapende geniesoldaten naar het hoofdkwartier van VDC zou sturen. De para's waren echt op, had Charles Michel mij verzekerd, sinds ze op de luchthaven van Zaventem niet alleen over de veiligheid moeten waken, maar ook met de valiezen moeten sleuren, invalidenkarretjes moeten duwen, de verkeerstoren moeten bemannen, aan de trap van de vliegtuigen de kaartjes moeten controleren en in het algemeen geruststellend en vriendelijk naar de mensen moeten lachen.

'Het is echt wel de laatste keer dat we iets doen voor VDC,' mopperde de premier nog wat na. Zijt ge soms mijn grote verdiensten voor het vaderland vergeten, Charel?' diende ik hem van antwoord.

Met dezelfde dooddoener had ik ook van minister van Justitie Koen Geens gedaan gekregen dat hij metaaldetectors had laten installeren aan de grote poort en aan de voordeur van mijn modeste villa. Niet dat ik speciaal bang ben voor onheil, maar er verdwijnt de laatste tijd zoveel bestek uit de kast dat er wel iets moést gebeuren.

Eat this!

De gestuurde geniesoldaten keken raar op toen ze hun wapentuig en het meegebrachte gerief om een Baileybrug te bouwen over het vijvertje in de hof in de garage mochten zetten en in plaats daarvan sponsen, emmers met zeepsop, dweilen, stofzuigers, bezems, zeemvellen, kobbejagers en afwasborsteltjes in de handen gedrukt kregen, alsmede enkele manden vol kook- en bonte was.

Met een weids gebaar maakte ik de deplorabele toestand duidelijk waarin mijn modeste villa zich bevindt, sinds mijn nauwe medewerkers tot hogere taken zijn geroepen. Mijn junior partner Brabançonne vervangt Vince Kompany in de selectie van de Rode Duivels op het Europees Kampioenschap en traint dat de stukken en vooral de kilo's eraf vliegen. Onze trainee Dinska Bronska is de nieuwe experte van de parlementscommissie die de terreuraanslagen van maart moet onderzoeken. Eat this, Brice De Ruyver!

Maar sindsdien voeren stof, schimmel en aangekoekt vuil de boventoon, puilen de vuilnisbakken uit en hebben dikke blauwe vliegen zich van het huis meester gemaakt.
'Meneer Van Dievel,' kwam de kapitein van de geniesoldaten wat onzeker informeren, 'zijn dat werkelijk onze taken? Mijn mannen zijn daar niet voor opgeleid.'
'Properiteit voor alles, kapitein,' antwoordde ik hem, 'dan komt de rest vanzelf, ook de veiligheid.'

Een tweet in het zwerk

En dus sloeg aanvankelijk niemand acht op het alarmsignaal dat de metaaldetectoren produceerden toen eerst Marc Coecke met zijn zakken vol kleingeld uit de verkoop van zijn bollenwinkel aan Perrigo, en vervolgens Abou Jajah met zijn zwaarmetalen standpunten, aartsbisschop De Kesel met zijn bisschopsring en Guy Verhofstadt met zijn Turkse handboeien om zich toegang tot het huis verschaften.

Ook ik niet, want ik was alweer met Rik Torfs in de weer, die ik probeer af te leren om bij iedere scheet in het nieuws een tweet van twijfelachtig allooi in het digitale zwerk af te schieten.
'Allez Rik,' probeerde ik hem te overtuigen, ' ge zijt zelf zowat de bedenker van de term "steekvlampolitiek", probeer naar uw eigen inzichten te leven en bemoei u niet met sociale conflicten op de luchthaven.'
Ik onderbrak even onze cursus digitale zelfbeheersing om te gaan kijken wie daar allemaal ruzie stond te maken in de hal. Rik kwam mij achterna en klapte verrukt in de handjes toen hij het bonte gezelschap ongenode gasten zag dat op mijn kunsten een beroep kwam doen om zichzelf uit de penarie te helpen. Hij jutte ze op terwijl ik daarentegen poogde de gemoederen te kalmeren.

Fatale tweet

Ik had Rik Torfs niet uit het oog mogen verliezen.
Het was voor de grap geweest, zei hij later. Hij had beschaamd gekeken, dat gebeurt niet vaak.
In ieder geval had hij zich niet kunnen bedwingen en had hij de fatale tweet naar zijn volgers gestuurd:

"Modeste villa van VDC safe house voor geradicaliseerde querulanten! #terreurdreiging"

Zeg nu nog dat ons land achterloopt bij het detecteren van terreur. Geen vijf minuten later scheerde er een F-16 van onze strijdkrachten over mijn modeste villa, die speciaal een omweg langs Kalmthout had gemaakt op weg naar Syrië.
En toen het jachtvliegtuig een tweede keer overvloog, de piloot op het gazon allerlei geuniformeerde lieden dekking zag zoeken, in deze krijgers IS-strijders meende te herkennen, en hij deze informatie met het opperbevel had gedeeld, kwam het bevel tot bombarderen.

Oké, heel veel schade viel er uiteindelijk niet vast te stellen: een blindganger door het dak van het rommelkot en een misser die het maïsveld van boer Krelis in vuur en vlam zette. En menselijke slachtoffers waren er al helemaal niet te betreuren.

Of toch wel. Want door de shellshock spreekt Verhofstadt nu vloeiend Turks en enkel goeds over Erdogan, raadt Coucke iedereen het gebruik van zijn pillekes, poeierkes en fleskes af, heeft De Kesel zijn aanstaande huwelijk met bisschop Bonny aangekondigd en publiceert Abou Jajah zijn christelijk geïnspireerde liefdesromans nu bij de Goede Pers in Averbode.

Meest gelezen