Pfizer blokkeert gebruik middelen bij dodelijke injecties

Het farmaceutische bedrijf Pfizer gaat strengere controles invoeren op de verdeling van zijn producten. Pfizer wil niet meer dat geneesmiddelen van het bedrijf gebruikt worden bij dodelijke injecties. De multinational was het laatste bedrijf waar middelen om executies uit te voeren gekocht konden worden.

"Pfizer is sterk gekant tegen het gebruik van zijn producten in dodelijke injecties ter uitvoering van de doodstraf", zo klinkt het op de website van de onderneming. Daarom heeft Pfizer "voor specifieke producten distributiebeperkingen ingevoerd, die door sommige landen gebruikt worden bij dodelijke injecties".

Het gaat om zeven door Pfizer geproduceerde substanties, waaronder bromide en kaliumchloride. De groothandelaren, distributeurs en kopers moeten zich ertoe verbinden om de producten niet door te verkopen aan gevangenissen die ze willen gebruiken voor het toedienen van dodelijke injecties.

Pfizer doet de aankondiging op het moment dat landen waar dodelijke injecties worden toegediend bij terdoodveroordelingen met een tekort te maken hebben. Een twintigtal Europese en Amerikaanse bedrijven stelden eerder al beperkingen in op de verdeling van de voor dodelijke injecties gebruikte producten, aldus The New York Times.

Sommige Amerikaanse staten stelden executies al maanden uit bij gebrek aan de nodige substanties of door juridische procedures met betrekking tot de injectieprocedures. Andere landen hebben zelfs opnieuw de gaskamer of de elektrische stoel ingevoerd als alternatief voor de dodelijke injectie.