Politievakbonden vragen onderzoek naar discriminatie bij Mechelse politie

De politievakbonden NSPV en Sypol vragen een onafhankelijk onderzoek van het Comité P naar het functioneren van de Mechelse politie. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De bonden kregen de voorbije maanden en jaren heel wat klachten van hun leden over vermeende discriminatie en beslissing van de korpsleiding. Burgemeester Bart Somers (Open VLD) wil de klachten laten onderzoeken.

De politievakbonden trekken aan de alarmbel omdat ze de voorbije jaren al vaak tussenbeide zijn moeten komen bij beslissingen die genomen werden door de korpsleiding.

"We merken een significante stijging", zegt Tom De Gent van het NSPV. "De laatste vijf jaar hebben wij op vraag van onze leden in Mechelen een 40-tal dossiers behandeld." Dat is verhoudingsgewijs een stuk meer dan in andere korpsen, klinkt het. Volgens de bonden zijn de klachten ook niet enkel afkomstig van allochtone agenten.

"Allochtone agenten verlaten het korps"

De getuigen hebben het over een constante sfeer van vijandigheid of wantrouwen tegenover medewerkers van allochtone origine. De situatie zou dermate ernstig zijn dat de meeste Turkse en Marokkaanse agenten het Mechelse politiekorps verlaten hebben. Volgens Gazet van Antwerpen zijn er elf zulke gevallen bekend. Ook dat moet onderzocht worden, vinden de twee politievakbonden.

Beide politievakbonden willen wel eerst de resultaten van het onderzoek afwachten voor ze het woord racisme in de mond nemen. "Ik zou niet durven zeggen dat het hier alleen maar over racisme gaat", zegt ook Rudy Callewaert van de politievakbond Sypol. "Die zaken moeten elk apart onderzocht worden. Als het om racisme gaat, dan moet het onderzocht worden. Als het alleen om het negeren van bepaalde mensen gaat, dan moeten we zien of die mensen allochtonen zijn en in dat geval heb ik daar toch mijn bedenkingen bij."

"Klachten ernstig onderzoeken"

"Wij willen weten wat er aan de hand is. Er zijn wel nog allochtone agenten aan het werk in Mechelen -het is niet zo dat ze allemaal vertrokken zijn- maar we merken wel dat er een groot deel vertrokken is. Dus willen we weten of en waarom er een probleem is", aldus nog De Gent. De politievakbonden vragen dat het Comité P, net zoals in Antwerpen, een onafhankelijk onderzoek voert naar de feiten om klaarheid te brengen in de zaak.

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) ontkent dat de allochtone politieagenten het voor bekeken houden in zijn stad. Maar ook hij wil de klachten laten onderzoeken. "Indien er klachten zijn, willen we die heel ernstig onderzoeken. Ik denk dat er aantijgingen zijn die onjuist zijn en absoluut onderzoeksvrij zijn. Maar ik vind het niet meer dan normaal dat we aan het Comité P maar ook aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen vragen om ons korps op dat vlak heel grondig door te lichten."

Meest gelezen