President Maduro verlengt economische noodtoestand in Venezuela

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de economische noodtoestand in zijn land met drie maanden verlengd. Dat heeft hij meegedeeld tijdens een tv-toespraak.
AFP or licensors

De economische noodtoestand in het Zuid-Amerikaanse land is al sinds 14 januari van kracht. Volgens die maatregel mag de regering de middelen van privébedrijven aanwenden om te voorkomen dat er geknabbeld wordt aan sociale verworvenheden inzake onderwijs, gezondheid en wonen. Ook de toegang tot voedsel en medicijnen moet verzekerd blijven.

De verlenging van de noodtoestand moet wel nog worden goedgekeurd door het parlement, waar de oppositie over een tweederdemeerderheid beschikt. In januari hadden de volksvertegenwoordigers zich al eens uitgesproken tegen het decreet, maar zij werden daarop teruggefloten door het Venezolaanse hooggerechtshof.

Venezuela, dat over de grootste oliereserves ter wereld beschikt, bevindt zich in een diepe crisis door de val van de olieprijzen. Dit vertaalt zich in een tekort aan basisproducten zoals koffie, olie of luiers, waarbij de Venezolanen ook urenlang moeten aanschuiven om voedsel te kunnen kopen.