Vlaanderen geeft voorbeeld met genderneutraal personeelsbeleid

De Vlaamse overheid heeft een beleidsplan klaar om mensen die een ander geslacht hebben aangenomen beter te laten integreren op de werkvloer. Die zogenoemde transgenders worden nu nog te veel gediscrimineerd. Vlaanderen geeft nu zelf het goede voorbeeld door voor een genderneutraal personeelsbeleid te kiezen.

Recent onderzoek wijst uit dat 53 procent van de Belgische transgenders zich gediscrimineerd voelt op de arbeidsmarkt. Ons land doet het niet goed op dat vlak. Het Europees gemiddelde bedraagt 37 procent.

"Er zijn heel wat transpersonen die pesterijen ondervinden op de werkvloer eens ze zich geout hebben", zegt ook Joz Motmans van het Transgender Infopunt. "Of ze worden uitgesloten, zijn niet meer welkom, missen promotiekansen, ... En we horen ook heel wat verhalen over mensen wiens contract na hun outing niet meer verlengd wordt."

De Vlaamse overheid wil nu zelf het goede voorbeeld stellen door in haar personeelsbeleid transgenders beter te begeleiden naar en binnen een job bij de overheid. De richtlijnen moeten transgenders, hun collega's en leidinggevenden informeren over het juridische kader, praktische drempels en etiquette.

"Simpele dingen"

Zo zal bij sollicitaties niet meer naar het geslacht gevraagd worden, zullen e-mails geen mijnheer of mevrouw-aanhef meer hebben, komen er genderneutrale toiletten op het werk en zullen medewerkers het uniform mogen dragen van het geslacht waarbij ze zich goed voelen. Er komen ook opleidingen om ambtenaren aan te leren hoe ze met een transgendercollega moeten omgaan en bemiddelingstrajecten in situaties waar conflicten ontstaan.

"Wij willen aantonen dat je als werkgever kunt zeggen: screen wat we hier doen eens op genderneutraliteit. Je kunt ook als werkgever subtiel gaan communiceren en tonen aan de transgender "Je mag hier zijn, het maakt niet uit of je transgender bent of iemand anders". Dat zijn simpele dingen die elke werkgever kan doen", verduidelijkt diversiteitsambtenaar Alona Lyubàyeva.

"Houding leidinggevende allesbepalend"

Ulrike, vroeger Ulrich, die al 12 jaar als vrouw door het leven gaat en werkt op het Brugse stadsarchief, beaamt dat de houding van de werkgever allesbepalend is. Zelf heeft ze nooit problemen ondervonden. "De leidinggevenden sturen ook de mentaliteit bij van de mensen onder zich. Als de leidinggevende het er niet eens mee zou zijn, dan kan ik mij niet voorstellen dat ik hier zou werken."

Het beleidskader is het eerste grote Vlaamse transgenderplan uit het Gelijkekansen- en Diversiteitsbeleid. Het past in het nieuwe Actieplan Diversiteit van de Vlaamse regering.

Meest gelezen