Zal Justin een "Riverdance" doen?

Justin Timberlake mag vanavond zijn kunnen tonen tijdens de interval-act van het Songfestival. En dat houdt wel een risico in. Niet zozeer voor Timberlake - extra publiciteit voor zijn nieuwe single-, maar wel voor de deelnemers die nog sneller kunnen vergeten worden dan ze zelf gehoopt hadden. Want als alle aandacht naar de interval-act gaat, kan de roem, zelfs voor de winnaar, van korte duur zijn. Zo gebeurde het alvast in 1994, toen Michael Flatley en Jean Butler met hun "Riverdance" geschiedenis schreven. De liedjes van dat Songfestival, die werden een erg vage herinnering.

De Ieren mochten dan op 30 april 1994 gewonnen hebben, in Ierland dan nog, het was de interval-act die met alle pluimen ging lopen. Over dat succes zei Flatley in november 2015 aan Irish Central: "Hoe had iemand ook maar zo’n groot succes kunnen voorspellen? Het was louter keihard werken en er vertrouwen op hebben dat de show zou aanslaan. We bleven ervoor gaan, liepen niemand voor de voeten. En hoe meer we zwoegden, hoe gelukkiger we werden."

"Niemand geloofde in die nieuwe draai aan de traditionele Ierse dans. Je weet niet hoe vaak ik een negatief antwoord gekregen heb: "Dit is onmogelijk." Ik raakte voor "Riverdance" helemaal niet aan de bak als danser. Maar ik heb volgehouden en sindsdien lopen de theaters vol voor ons." (New Jersey Newpapers, juli 2011)

Flatley noemde het optreden tijdens het Songfestival alvast "een van de puurste momenten uit zijn artistieke carrière". Jean Butler zag dat in augustus 2014 op nieuwswebsite Express ietwat anders: "Er was heel wat commotie rond dat optreden, maar ik begreep dat toen niet zo goed. Ik was een arme student en kon het geld goed gebruiken. Zo zie ik mijn eerste stappen in de showbizz. Als je naar onze reacties kijkt na het optreden, dan zie je ook dat voor Michael het eerder was van: "Dit is het! Ik ben gelanceerd!""

In 1994 lieten de kijkers de verplichte plaspauze en opmerkingen als “Wanneer gaat men nu eindelijk aan de punten beginnen?” achterwege om te genieten van dit spectaculaire benenwerk: