14 grijze haren van Thomas Jefferson zijn 6.875 dollar waard

In de VS hebben 14 haren van voormalig president Thomas Jefferson op een veiling bijzonder veel geld opgeleverd. De haarlok werd verkocht voor 6.875 dollar, of een slordige 6.080 euro. Dat is dubbel zo veel als het veilinghuis had verwacht.

Filosoof Thomas Jefferson (1743-1826) was de derde president van de Verenigde Staten, van 1801 tot 1809. Het ontwerp van de Onafhankelijkheidsverklaring, ondertekend op "the 4th of july" 1776 is zijn verdienste. Hij wordt beschouwd als de geestelijke vader van de Verenigde Staten.

De geveilde haarlok werd door Jeffersons persoonlijke arts afgeknipt op zijn sterfbed. Het aandenken bleef generaties lang in het bezit van de familie van zijn dokter. Daarna bleef een deel ervan in privéhanden. Voor zover geweten zijn er nooit eerder haren van Jefferson geveild.

Nu zijn er 14 haren voor 6.875 dollar of 6.080 euro verkocht. Dat komt neer op een slordige 434 euro per haar, dubbel zo veel als het veilinghuis verwacht had. Bij de haarlok zit een certificaat van het Jeffersonmuseum in Virginia dat de authenticiteit van de haren bevestigt.

"Voor ons lijkt het misschien een vreemd gebruik, maar in de 18e en 19e eeuw was het doodnormaal om haarlokken van overledenen uit te wisselen. In die tijd bestond de fotografie nog niet. Familieleden van overledenen hielden een haarlok bij als tastbare herinnering aan hun geliefde", aldus Don Ackerman van veilinghuis Heritage Auctions.