"Apps die surfgedrag van kinderen controleren, hebben averechts effect"

Apps die het online gedrag van kinderen opvolgen, werken niet. Meer nog: ze hebben zelfs een omgekeerd effect, zowel voor ouders als voor hun kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven.
CHASSENET / BSIP

Er zijn veel apps op de markt waarmee ouders het online gedrag van hun kinderen kunnen opvolgen of blokkeren. Professor Bieke Zaman en onderzoekster Marije Nouwen van het Instituut voor Mediastudies hebben bestudeerd hoe ouders met hun kinderen afspraken maken over hun surfgedrag. Ze spraken met 24 Vlaamse ouders en 36 kinderen tussen 3 en 9 jaar oud en analyseerden de functies van de bestaande monitoringtools.

Als ouders controles of restricties opleggen zonder overleg met hun kind, dan heeft dat negatieve gevolgen voor de relatie tussen ouder en kind én leert het kind bovendien niets bij over internetgebruik. "Heel vaak gaat het om apps waarmee je kinderen afschermt van bepaalde content of online contacten. Het grote nadeel is dat je het kind de kans ontneemt om online ervaringen op te doen", zegt professor Zaman.

Voor veel tieners speelt een groot deel van hun sociale leven zich online af. "Jongeren verbieden om online contacten te onderhouden of die inperken is geen goed idee", stellen de onderzoekers. "Het kind zal stiekem toch online gaan en de relatie met de ouders raakt vertroebeld. Deze instrumenten groeien uit tot "big brother-apps" waarmee het kind zich de hele tijd bespioneerd voelt", meent Nouwen.