"Nu is het genoeg: gedaan met de straffeloosheid"

In Frankrijk lanceren 17 vrouwelijke oud-ministers een oproep om seksistische opmerkingen en seksuele intimidatie aan te klagen. Eerder deze week is de vicevoorzitter van het Franse parlement afgetreden na beschuldigingen over seksuele intimidatie. Hij zou ongewenste sms'jes hebben verstuurd en een partijgenote hebben betast.
Christine Lagarde

Vijf jaar na de affaire DSK, waarbij oud-minister en toenmalig IMF-voorzitter Dominique Straus-Kahn in opspraak kwam, wordt de Franse politiek andermaal opgeschrikt door een geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. "We zullen niet meer zwijgen", schrijven 17 oud-ministers in een opiniestuk in Le Journal du Dimanche.

"Het is genoeg geweest. Gedaan met de straffeloosheid! We zullen systematisch elke seksistische opmerking, elk grensoverschrijdend gedrag en ongepast gedrag aanklagen. We moedigen alle slachtoffers van seksuele intimidatie en seksuele agressie aan om te spreken en een klacht in te dienen."

Bij de ondertekenaars van het opiniestuk zijn Christine Lagarde (oud-minister van Financiën en thans IMF-voorzitter, Les Républicains), oud-minister van Huisvesting Cécile Duflot (Ecologistes), oud-minister van Justitie Elisabeth Guigou (PS), oud-minister van Cultuur Cathérine Trautmann (PS) en oud-minister van Leefmilieu Dominique Voynet (Les Verts).

Afgelopen week is Denis Baupin (ex-Les Verts), vicevoorzitter van het parlement, opgestapt na een klacht van acht vrouwen over seksueel wangedrag. Baupin ontkent de beschuldigingen, maar het is bekend dat de Franse politiek gebukt gaat onder een vorm van seksisme waarbij seksuele intimidatie verward wordt met verleiden.