"Zo dom, maar tegelijkertijd zo geniaal"

"Een van de meest bizarre verhaallijnen ooit op televisie tijdens primetime: Bobby, in het vorige seizoen omvergereden en dood, maakt doodleuk vanonder de douche -levend en wel- duidelijk dat alles een droom was van echtgenote Pam, ook alle intriges in en rond de Ewingfamilie die het meest recente seizoen opgeschrikt hadden." Dit was zowat de conclusie van menig nieuwsmedium 30 jaar geleden, toen de Amerikanen voor het eerst de bewuste "It was all a dream"-aflevering van "Dallas" te zien kregen (16 mei 1986). Maar de kijker pikte de absurde kronkel in de plot, al was het maar om het wandelende morele gezag in de serie, zoals Bobby beschouwd werd, een nieuwe kans te geven.

"Er zouden niet nog meer dan 130 afleveringen gevolgd zijn, mocht die droom-aflevering, die korte metten maakte met een volledig seizoen, er niet geweest zijn. De scenarioschrijvers hadden van het betreffende seizoen, seizoen 9, een rommeltje gemaakt. Inclusief sterk dalende kijkcijfers. Dus was de korte pijn de beste oplossing: afrukken die pleister, hoe pijnlijk ook, maar het moest. Het leek een domme oplossing, maar uiteindelijk bleek ze vooral geniaal", aldus The Salt Lake Tribune.

Ook Patrick Duffy, die de rol van Bobby speelde, realiseerde zich dat: "Ik denk niet dat er nog veel seizoenen geweest zouden zijn, mocht ik niet teruggekeerd zijn. Ook al denk ik graag dat het aan mij lag, toch is samen met mij producer Leonard Katzman vertrokken. Toen hij vertrok, viel ook het toezicht op de kwaliteit weg." Met de terugkeer van Duffy kwam ook Katzman terug en werden 31 afleveringen zonder pardon weggevaagd.

Duffy in september 1986 in People Magazine: "Toen Larry (Hagman, J.R. in de serie) me contacteerde om terug te komen, reageerde ik met: "Hoe kan dat nu? Ik ben met 100 procent zekerheid onomkeerbaar dood." Voor mij was het zeker dat ik nooit nog op de "Dallas"-set zou verschijnen."

"De reactie van mijn vrouw was: "Als er één manier is om terug te keren, dan moeten ze het afgelopen seizoen beschouwen als een droom." Samen moesten we lachen om die oplossing. Maar toen Katzman me contacteerde, bleek die hetzelfde idee te hebben", aldus Duffy op de cultuurwebsite A.V. Club in september 2014.

Al bij al mocht er niets geweten zijn van Bobby’s terugkeer en dus verliepen de opnames van de douchescène in het grootste geheim. Zelfs Victoria Principal, die Pam speelde, werd niet op de hoogte gebracht van de terugkeer en moest tijdens de opnames enkel de douchedeur opentrekken, zonder te weten wie of wat daar te gebeuren viel. De douchebeelden werden apart opgenomen, onder het mom van een reclamefilmpje. Die beelden werden dan later, nadat Pam de deur had geopend, in de aflevering gemonteerd.

In een interview met Toronto Metro in juni 2012 bleef Duffy achter het nu nog steeds als controversieel omschreven idee van de droom staan: "Het was de enige manier om Bobby in de serie terug te krijgen. Niet alleen dromen, maar ook een slag op het hoofd krijgen en zich niets meer herinneren, zijn vaak gebruikte manieren in de geschiedenis van de literatuur om met een schone lei te beginnen, toch?"

In ieder geval verwijst men bij de naam "Dallas" nog veelal naar de droomaflevering, naast de nog populairdere "Who shot J.R.?"-plot. Hier beneden kunt u de bewuste scène nogmaals herbeleven, die volgens criticasters de serie herleidde tot "a joke":