Bacquelaine verwacht voor de zomer advies over pensioen met punten

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) verwacht voor de zomervakantie een rapport van de Nationale Pensioencommissie (NPC) over de mogelijkheid om tegen 2030 een pensioensysteem met punten op poten te zetten. Dat heeft hij vandaag gezegd tijdens "Les Décodeurs" op de RTBF.

Onlangs hebben de federale pensioendienst en de RSVZ (zelfstandigen) nog gewaarschuwd voor de kostprijs van een puntensysteem (38 miljoen euro) en de weinige voordelen ten opzichte van het huidige systeem. Volgens minister Bacquelaine zijn er wel degelijk voordelen aan dergelijk systeem verbonden - de leesbaarheid, harmonisatie, het verzekeringskarakter - maar moet het opgestarte overleg de problemen mee in rekening helpen nemen.

Bacquelaine benadrukte de lessen die uit het sociaal overleg naar voren zullen komen. Hij relativeerde ook de dringende noodzaak om een pensioen met punten in het leven te roepen. Indien het er komt, zal dat niet voor 2030 in voege treden. Dat betekent niet dat intussen geen vooruitgang kan worden geboekt rond de andere hervormingen, aldus Bacquelaine.