Boris Johnson vergelijkt de EU met Hitler

De uittredende burgemeester van Londen, Boris Johnson, vergelijkt de EU met Hitler. Beide probeerden Europa te verenigen onder één autoriteit, zegt Johnson in een interview met de Daily Telegraph.
AFP or licensors

Johnson is een van de meest vooraanstaande politici die ijveren voor een uittrede van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dit in tegenstelling tot zijn partijgenoot premier Cameron die het kamp leidt van de tegenstanders van een Brexit.

"Napoleon, Hitler en verschillende anderen hebben geprobeerd Europa te verenigen onder één gezag en telkens eindigde dit tragisch", zei Johnson. "De EU is een poging om hetzelfde te bereiken via andere methodes". Johnson stelde nog andere pijnpunten vast: "geen onderliggende loyauteit aan het Europese idee" en een "enorme democratische leegte".

Moreel kompas

De schaduwminister van Buitenlandse Zaken, Hilary Benn (Labour) zegt dat de uitspraak van Johnson beledigend is en van wanhoop getuigt. "De Brexit-aanhangers hebben het economisch debat verloren en nu zijn ze hun moreel kompas kwijt", zegt Benn.

"Proberen Hitler en de nazi's te vergelijken met de vrije democratieën van Europa die zich verenigen om handel te drijven en samen te werken en tegelijkertijd helpen om vrede te brengen op het Europese continent na eeuwen van oorlog, is echt aanstootgevend", aldus Benn.

Oud-Labourminister Yvette Cooper zegt dat Johnson een vies, vies spelletje speelt door te verwijzen naar de donkerste en meest sinistere periode in de geschiedenis van Europa

De Britten kunnen zich op 23 juni in een referendum uitspreken over de vraag of Groot-Brittannië in de Europese Unie moet blijven. Volgens de laatste peilingen kunnen beide kampen rekenen op ongeveer de helft van de stemmen.

Meest gelezen