Hoe stemde België op het Songfestival?

De nationale vakjury's en de televoters hebben een heel andere mening over de kandidaten van het 61e Eurovisiesongfestival. Bij de eerste vernieuwde puntentelling bleek de kloof tussen muziekprofessionals en televisiekijkers erg groot. Hoe verdeelde ons land zijn punten? Een overzicht.
Presentator Umesh Vangaver las de Belgische jurypunten voor

Umesh -Haldis- Vangaver mocht de punten van de Belgische vakjury voorlezen. Juryleden Tom Helsen, Leen Demaré, Jo Lemaire, Axel Hirsoux en Aurélie Van Rompay gaven hun maximum aan Australië. Winnaar Oekraïne kreeg drie punten. Buurland Frankrijk haalt voor de Belgische jury net de top 3. Ook de andere Franstalige inzending, van Oostenrijk, werd met punten beloond. Nederland kreeg "amper" 4 punten.

 • Australië: 12 punten
 • Italië: 10 punten
 • Frankrijk: 8 punten
 • Georgië: 7 punten
 • Bulgarije: 6 punten
 • Oostenrijk: 5 punten
 • Nederland: 4 punten
 • Oekraïne: 3 punten
 • Israël: 2 punten
 • Tsjechië: 1 punt

Een heel ander beeld zien we bij de televotingresultaten. In het tweede deel van de puntenverdeling maakte Polen een opvallende remonte. Door een derde plaats in algemene televotingpunten steeg het land prompt van een laatste naar een uiteindelijk zevende plaats. Een quasi ongeziene inhaalbeweging.

Die remonte weerspiegelt zich ook in de punten van de Belgische televisiekijkers, die Polen naar de eerste plaats stemden. In de televoting spiegelt de nationale reflex duidelijk sterker door. Buurlanden Nederland en Frankrijk vervolledigen de top 3 van de Belgische kijkers. Topfavoriet Australië (4 punten) en Oekraïne (2 punten) vielen minder in de smaak bij het Belgische publiek.

 • Polen: 12 punten
 • Nederland: 10 punten
 • Frankrijk: 8 punten
 • Armenië: 7 punten
 • Rusland: 6 punten
 • Bulgarije: 5 punten
 • Australië: 4 punten
 • Oostenrijk: 3 punten
 • Oekraïne: 2 punten
 • Zweden: 1 punt

Meest gelezen