Inlichtingendiensten houden 60-tal militairen in de gaten

De militaire inlichtingendienst houdt een 60-tal militairen in de gaten. Het gaat om militairen die op een of andere manier een bepaald gedrag hebben vertoond dat aanleiding zou kunnen geven tot radicalisering. Ze worden niet meer gewapend ingezet, maar worden ook niet om die reden aan de deur gezet, klinkt het bij Defensie.

De commandanten in het Belgische leger hebben vorig jaar allemaal een cursus gevolgd waarin werd uitgelegd welke eigenschappen iemand die radicaliseert vertoont. Recente voorbeelden hebben aangetoond dat dit soms heel snel kan gebeuren.

Terug in hun eenheid hebben de commandanten hun manschappen onder de loep gehouden en een aantal namen doorgegeven van militairen die mogelijk tekenen vertonen van radicalisering. Met sommigen onder hen is er een gesprek geweest. Op basis daarvan en afhankelijk van het risico is daarop beslist om een aantal militairen verder in de gaten te houden. Concreet gaat het om 55 soldaten en 5 onderofficieren.

De militairen worden niet meer gewapend ingezet maar blijven aan de slag in het leger. "Het leger is een weerspiegeling van de maatschappij. En een kenmerk van onze westerse maatschappij is dat wij vrijheid van gedachten hebben. Op basis van gedachten kunnen wij niemand aan de deur zetten", verklaart minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Wel mogelijk is dat de militairen zelf het leger verlaten of om een andere reden alsnog ontslagen zijn.