Opnieuw kortgeding gevangenen tegen Belgische staat

Er hebben opnieuw drie gedetineerden uit de gevangenis van Vorst een kortgeding aangespannen tegen de Belgische staat. Door de staking van de cipiers in de Waalse en Brusselse gevangenissen lopen ze al weken in dezelfde kleren rond, kunnen ze geen douche nemen en ook de maaltijden laten te wensen over. Eerder stapten ook al andere gevangenen naar de rechter en die gaf hen telkens gelijk.

Eerder stapten 40 gedetineerden uit de gevangenissen van Ittre en Nijvel naar de rechter. Die oordeelde dat de gedetineerden recht hebben op drie maaltijden per dag, een douche om de twee dagen en twee keer per week bezoek. De uitspraak is op straffe van een dwangsom, indien de overheid er geen gevolg aan geeft dan moet ze 10.000 euro per dag betalen.

21 gevangenen uit Lantin en Hoei spanden vervolgens ook een kortgeding in, zij kregen 300 euro per dag voor alle schendingen. En 33 gevangenen uit Doornik en Leuze krijgen 1.000 euro voor elke dag dat er niet in hun basisbehoeften wordt voorzien. per dag dat niet voorzien wordt in hun basisbehoeften.

Volgens advocaat Alexander Hamels die verschillende gedetineerden vertegenwoordigt -onder wie een andere gevangene uit Vorst die vorige woensdag de staat al liet veroordelen tot dwangsommen- willen nog veel andere gevangenen zich ook bij de huidige vordering aansluiten maar is het bijzonder moeilijk om hen in de huidige omstandigheden te ontmoeten of hun zaak voor te bereiden.

Een verontwaardigde Hamels benadrukt dat het hier niet om een banale aanklacht gaat. "Probeer u eens visueel voor te stellen hoe het is om met drie personen 24 uur op 24 door te brengen op negen vierkante meter. Die mensen hebben zich al heel lang niet mogen wassen en hebben geen verse kleren."

Nog volgens Hamels zijn de huidige dwangsommen enkel drukkingsmiddelen. Hij is van plan om na de staking nog een schadevergoeding te eisen voor leed dat de gevangenen hebben geleden.

Gisteren diende ook de Franstalige Liga voor de Mensenrechten een klacht in tegen premier Charles Michel (MR) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voor schuldig verzuim en onmenselijke behandeling.