Ruim 30 doden bij 2 aanslagen in Jemen

In Mukalla in Jemen zijn zeker 37 doden en tientallen gewonden gevallen bij twee aanslagen. De eerste aanslag, tegen een groep kandidaat-rekruten voor een kazerne is opgeëist door IS. De terreurgroep heeft in de regio de plaats ingenomen van Al Qaeda die er tot voor kort de plak zwaaide.

De slachtoffers van de eerste aanslag hadden zich voor de kazerne van Fuwah, een buitenwijk van Mukalla, verzameld om zich in te schrijven voor een opleiding tot agent. De zelfmoordterrorist stond tussen de wachten aan te schuiven. Zeker 31 mensen werden gedood, 62 anderen raakten gewond.

Het hoofd van de politie in Hadramut, generaal Moubarak al-Oubthani, ontsnapte aan de eerste aanslag maar werd lichtgewond bij een tweede aanslag voor zijn kantoor. Daarbij lieten zes van zijn lijfwachten het leven.

IS steeds actiever in Jemen

Mukalla ligt in de zuidoostelijke provincie Hadramut. De stad was tot voor kort in handen van de Jemenitische tak van Al Qaeda. De rebellen werden echter verdreven en de stad wordt momenteel gecontroleerd door troepen van de afgezette regering die samenwerken met de door Saudi-Arabië geleide "coalitie".

De zelfmoordactie voor de kazerne is opgeëist door IS. De terreurorganisatie is steeds vaker actief in het zuiden van Jemen. Ze heeft samen met Al Qaeda handig gebruik gemaakt van het machtsvacuüm er dat ontstaan is na na de burgeroorlog tussen de sjiitische Houthi's enerzijds en aanhangers van de afgezette president Abed Rabbo Mansur Hadi anderzijds. Donderdag vielen in Mukalla al 7 doden bij een andere, eveneens door IS opgeëiste aanslag.

Meest gelezen