Twaalf finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd bekend

In Flagey in Brussel heeft juryvoorzitter Arie Van Lysebeth zaterdagavond om iets na middernacht de finalisten bekendgemaakt van de Koningin Elisabethwedstrijd piano. De 24 halvefinalisten vertolkten elk op twee verschillende dagen een concerto van Mozart begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en een recital van ongeveer 40 minuten.

De halve finale ging op 9 mei van start en eindigde zaterdagavond iets na middernacht met de bekendmaking van de finalisten, van wie de namen werden voorgelezen in aanwezigheid van koningin Mathilde. "Het spijt me heel erg dat we afscheid moeten nemen van twaalf van jullie. Alhoewel jullie niet doorgaan naar de finale, er wacht jullie een mooie toekomst", zo sprak Van Lysebeth de verliezers toe.

Vervolgens las hij de namen van de twaalf finalisten voor. Dat zijn Yoonji Kim, Atsushi Imada, Alexander Beyer, Hans H. Suu, Aljosa Jurinic, Chi Ho Han, Larry Weng, Lukas Vondracek, Dmitry Shiskkin, Alberto Ferro, Kana Okada en Henry Kramer.

De twee Belgen die deelnamen, Yannick Van de Velde en Florian Noack, werden al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Finaleweek begint op maandag 23 mei

De finaleweek begint op maandag 23 mei. Elke avond treden twee finalisten met het Nationaal Orkest van België op in de Henry Le Boeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De finalisten spelen elk een concerto naar keuze en daarnaast het onuitgegeven werk dat speciaal voor de wedstrijd wordt geschreven. Op zaterdag 28 mei weten we wie de winnaar is van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016.

Op Canvas.be vindt u portretten van de twaalf finalisten. Canvas zendt tijdens de finaleweek elke avond een avondvullend programma uit dat de concerten combineert met een talkshow, opnieuw gepresenteerd door Katelijne Boon en Vincent Verelst. U kunt de wedstrijd ook beluisteren op Klara.

Meest gelezen