Verkozen Filipijnse president wil doodstraf herinvoeren

Rodrigo Duterte, die begin deze week de presidentsverkiezingen in de Filipijnen heeft gewonnen, zegt dat hij als president de doodstraf opnieuw gaat invoeren. Ordetroepen zullen de toelating krijgen om te schieten om te doden. Duterte heeft datt gezegd tijdens een persconferentie.

"Ik ga het parlement voorstellen om de doodstraf door ophanging weer in te voeren", zei Duterte in Davao, de stad in het zuiden van de Filipijnen waar hij burgemeester is geweest. Onder zijn burgemeesterschap is de stad veiliger geworden, maar wel omdat politie en doodseskaders naar schatting meer dan 1.000 misdadigers hebben doodgeschoten. Vorig jaar noemde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hem "de doodseskader-burgemeester".

Duterte, bijgenaamd "Hij die straft", wil ook "shoot to kill" mogelijk maken ten overstaan van figuren uit de georganiseerde misdaad en al wie zich verzet tegen zijn arrestatie. Eerder ontstond heel wat controverse rond zijn uitspraken als presidentskandidaat dat hij drugstrafikanten zou laten doden en in de zee laten dumpen.

De populistische Duterte wil ook een wet laten goedkeuren waardoor hij en leden van de veiligheidsdiensten immuniteit zouden krijgen na zijn ambtstermijn als president.