Vijf gemeenten krijgen geld na Pinksterstorm

Twee jaar na de zware Pinksterstorm wachten verschillende gemeenten nog steeds op de definitieve erkenning als ramp, en dus op eventuele schadevergoedingen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft nu toch voor vijf van hen goed nieuws, zo schrijft De Zondag.

Tijdens de Pinksterstorm van 2015 richtten zware hagel- en regenbuien aanzienlijke schade aan. En hoewel meer dan 1.000 dossiers intussen zijn afgehandeld en 7 miljoen euro is uitbetaald, wachten heel wat gemeenten nog steeds op hun definitieve erkenning als rampgebied.

CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle trekt aan de alarmbel. "Verschillende gemeenten zijn nog steeds niet erkend en kunnen dus geen terugbetaling krijgen voor de schade. Nochtans zijn alle adviezen en middelen beschikbaar om dat te doen."

"Geen goed bestuur"

"Dat heeft immense gevolgen", vertelt Muylle. "Als ik nu 1 gemeente mag noemen die toen heel sterk getroffen was, Wingene. Daar liggen vandaag nog tientallen tot honderden dossiers te wachten op een erkenning van regenschade. Er zijn mensen die tot 50.000 euro schade hadden. Maar als er een erkenning zou komen dan moeten ze nog eens heel de procedure doorlopen. Vaak betekent dat dat ze nog eens een jaar tot twee jaar zullen moeten wachten voor ze centen zullen zien. Bedrijven kunnen vandaag dit niet aan. In deze economische omstandigheden 3 tot 4 jaar moeten wachten op de centen is geen goed bestuur."

Muylle verwijst ook naar Lichtervelde, Vleteren, Knesselare, Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas, en Kortemark. Vijf van de gemeenten zullen binnenkort definitief erkend worden als rampgebied, bevestigt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Dat zou binnen de drie maanden in orde moeten zijn."

Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas daarentegen worden niet erkend als rampgebied. "Wij volgen hierin het advies van het KMI zoals we altijd doen", aldus nog de woordvoerder.

Hagelschade reeds als ramp erkend

De nakende nieuwe erkenningen hebben voor alle duidelijkheid geen betrekking op de hagelschade, want die schade werd begin april 2015 al erkend als ramp. Toen was er overigens sprake van naar schatting 21.500 schadegevallen. Het rampenfonds liet in oktober vorig jaar weten dat al 14.500 schadedossiers zijn ingediend.

De burgemeester van Sint-Niklaas, één van de twee gemeenten waarvan de waterschade niet als ramp zal worden goedgekeurd, verduidelijkt dat de hagelschade in zijn stad de grootste gevolgen had.

De woordvoerder van Jambon verduidelijkt verder dat de nakende (niet)-erkenning betrekking heeft op een aantal bijkomende gemeenten, allemaal op vlak van waterschade. "Voor waterschadedossiers die later zijn ingediend, heeft het KMI een positief advies gegeven voor vijf gemeenten en een negatief advies voor de andere", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. "Dat neemt zijn tijd, maar alles gebeurde binnen de geldende procedures en reglementen. De teksten van de KB's liggen klaar."

Meest gelezen