27 walvissen aangespoeld in Mexico

Op een strand in het noordwesten van Mexico zijn 27 grienden aangespoeld, 24 overleefden het niet. Dierenbeschermers en het leger probeerden uren lang de walvissen te redden, maar voor de meesten mocht het dus niet baten.

Vijftien uur lang probeerden marinepersoneel, soldaten, werknemers van het ministerie van Milieu en lokale vissers de zoogdieren te redden door hen naar het diepere water te begeleiden. Het tij bleef echter te laag en de grienden bleven terugkeren naar de kust. "Slechts twee volwassen grienden en een jonge griend konden gered worden", zo klinkt het in een mededeling van de Federale Procureur voor Milieubescherming.

Volgens de marine waren de zoogdieren gedesoriënteerd, en vertoonden ze geen tekenen van verwondingen. "Grienden zijn erg sociale dieren en laten hun soortgenoten niet in de steek bij gevaar, ook al leidt dit tot de dood", zo klinkt het nog bij de Federale Procureur voor Milieubescherming.

Grienden zijn een dolfijnensoort, de grootste soort na de orka. De overleden grienden waren Indische grienden, een beschermde diersoort in Mexico.