300 leiders van Britse kmo's roepen op tot een Brexit

In Groot-Brittannië roepen 300 zakenlui in een open brief in de Daily Telegraph op voor een Brexit, het verlaten van de Europese Unie. Het gaat vooral om kaderpersoneel en verantwoordelijken van kleine en middelgrote ondernemingen.
AFP or licensors

"Buiten de Europese Unie zullen de Britse bedrijven vrij zijn om sneller te groeien, om nieuwe markten te veroveren en om meer banen te scheppen", zeggen de ondernemers. "Wij geloven dat de competitiviteit van Groot-Brittannië verzwakt wordt door ons lidmaatschap van een Europese Unie die een grote mislukking aan het worden is. Ze klagen ook over een verstikkende Brusselse bureaucratie voor de 5,4 miljoen Britse bedrijven, waarvan slechts een klein deel zaken doet met de EU.

De meeste grote bedrijven hebben zich eerder voor een behoud in de Europese Unie uitgesproken of nemen een neutrale houding aan. Ook de Bank van Engeland en het Internationaal Monetair Fonds hebben al gewaarschuwd voor een Brexit. Die zou de Britse economie in een recessie kunnen storten, zeggen zij.

Ook de Britse minister van Financiën George Osborne waarschuwt dat een Brexit "een éénrichtingstraat naar een armer Groot-Brittannië is". Volgens opiniepeilingen denken de meeste Britten dat een vertrek uit de EU een goede zaak zou zijn voor de Britse economie. 

Volgens Osborne zou de handel bij een Brexit jaarlijks 200 miljard pond verliezen en zouden de buitenlandse investeringen met dezelfde som afnemen. Zeker als  Groot-Brittannië niet alleen de Europese Unie maar ook de eengemaakte Europese markt zou verlaten, zoals sommige voorstanders van de Brexit voorstellen.