"België moet eerst maar eens de wegen op orde hebben"

De Nederlandse mobiliteitsclub ANWB vindt de tolplannen van Ben Weyts (N-VA) "een slecht plan". Weyts zei gisteren in "VTM Nieuws" dat hij een tolheffing voor automobilisten wel genegen is. "België heeft jarenlang te weinig geïnvesteerd in goede infrastructuur", zegt het ANWB. "Het is oneerlijk dat Nederlanders zouden moeten opdraaien voor de kosten." Ook de Nederlandse minister van Infrastructuur reageert kritisch.

De minister van Mobiliteit is het idee van een kilometerheffing voor personenwagens wel "genegen". "Want dat kan leiden tot een belastingverlaging voor de Vlaming", zei de minister in "VTM Nieuws". Hij zei ook dat er "zoveel buitenlandse chauffeurs zijn die door Vlaanderen razen zonder dat ze 1 eurocent bijdragen aan de weginfrastructuur".

De Nederlandse mobiliteitsclub ANWB is veel minder te spreken over de plannen van Weyts, zo blijkt uit een interview van het NOS "Radio 1 journaal" met de directeur ledenbelang Ferry Smith. Volgens hem moet België eerst zorgen voor een goede kwaliteit van de wegen, alvorens geld te vragen. "België heeft jarenlang te weinig geïnvesteerd in goede infrastructuur", zegt Smith. "Het is oneerlijk dat Nederlanders zouden moeten opdraaien voor de kosten, terwijl ze zelf al relatief veel wegenbelasting betalen. Vooral als je op die wegen moet reizen om op vakantie te gaan."

Daarnaast wijst Smith erop dat Duitsland in het verleden al iets vergelijkbaars wou doen, maar dat ze werden teruggefloten door de Europese Commissie. "Het is een vorm van financiële discriminatie wanneer men buitenlanders laat meebetalen en de belastingen voor de Vlamingen naar beneden gaan", zegt Smith.

Ook politiek verzet

De Nederlandse minister van Infrastructuur, Melanie Schultz van Haegen, kant zich ook tegen het plan van Weyts om een kilometerheffing voor personenwagens in te voeren. "Tol in België dupeert de Nederlandse automobilisten", zegt de minister.

Schultz van Haegen wijst erop dat Vlaanderen al eerder aangaf een dergelijke tolheffing in te willen voeren. Maar "dit is gelukkig nooit van de grond gekomen", zo klinkt het. De minister zegt nu dat ze de ontwikkelingen scherp in de gaten zal houden en dat ze aan Weyts zal vragen wat hij precies van plan is.

Meest gelezen