"Moslims moeten extremisten aangeven"

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump roept de moslims op om mee te werken met de politie door mensen die ze van extremisme verdenken aan te geven. Hij betwijfelt ook dat hij ooit een goede relatie zal hebben met de Britse premier Cameron.
2016 Getty Images

Trump heeft de laatste dagen veel kritiek gekregen op een controversiële uitspraak die hij een jaar geleden deed. Hij zei dat de VS buitenlandse moslims uit het land moet weren, "zolang niet duidelijk is wat er aan de hand is". Onder meer de nieuwe Londense burgemeester Sadiq Khan veroordeelde de "onwetenheid" van Trump over moslims.

In een interview met de Britse zender ITV zegt Trump nu dat hij niet antimoslim is maar antiterreur. "De wereld heeft een enorm probleem met radicaal-islamitische terreur. De hele wereld wordt opgeblazen en het zijn geen Zweden die de schade aanrichten", aldus Trump.

"Het is aan de moslims om mensen die ze van extremisme verdenken aan te geven", zei Trump. "Zij moeten samenwerken met de politie. Als ze die mensen niet aangeven en niet meewerken dan gaat het niet werken."

Cameron

Volgens Trump zal hij waarschijnlijk geen goede relatie zal hebben met de Britse premier Cameron omdat die in het parlement Trumps voorstel om moslims uit de VS te bannen "dom, verkeerd en verdelend" heeft genoemd. "Ik ben niet dom en ik denk ook niet dat ik een persoon ben die verdeeldheid zaait, zoals onze president nu doet", verdedigde Trump zich.

De Verenigde Staten zijn de dichtste bondgenoot van Groot-Brittannië en Amerikaanse bedrijven zijn de grootste buitenlandse investeerders in het land. De "speciale relatie" met de VS is sinds de Tweede Wereldoorlog de hoeksteen geweest van de Britse diplomatie.

Trumps controversiële uitspraken over moslims, vrouwen, de toekomst van de NAVO en de relaties met Rusland hebben al wenkbrauwen doen fronsen in andere Europese hoofdsteden, maar noch Angela Merkel, noch François Hollande zijn ooit zo ver gegaan als Cameron nu.

lees ook