"Risico op populistische omwenteling door vluchtelingencrisis"

Er dreigt een populistische omwenteling in Europa als de Europese Unie er niet in slaagt de vluchtelingencrisis onder controle te krijgen. Dat heeft Richard Dearlove gezegd op een evenement van de BBC. Dearlove is het voormalige hoofd van de MI6, de Britse buitenlandse inlichtingendienst. Eerder uitte ook VN-gezante en actrice Angelina Jolie al haar ongerustheid over de kwestie.

"Als Europa er niet in slaagt een betekenisvolle meerrderheid van zijn burgers ervan te overtuigen dat het de vluchtelingencrisis onder controle kan krijgen, dan dreigt de EU ten onder te gaan door de populistische omwenteling die nu al is begonnen", zegt Dearlove. Het Britse referendum over de EU noemt hij de "eerste geworpen dobbelsteen in het grotere geopolitieke spel".

Dearlove is ook geen voorstander over het vluchtelingenakkoord datt de EU met Turkije heeft gesloten, in ruil voor visumvrij reizen voor Turkse burgers in Europa. Hij noemt het akkoord "pervers". "Het is zoals brandstof opslaan naast een brand die je probeert te blussen." Hij vindt dat Europa meer moet doen om de oorzaak van de vluchtelingencrisis aan te pakken in plaats van een akkoord met Turkije te sluiten.

De voormalige MI6-baas vindt het ook verkeerd om de deuren te sluiten voor migranten. "In de echte wereld bestaan er geen miraculeuze James Bond-oplossingen. "Mensenstromen kan je niet tegenhouden, tenzij je iets doet aan de grondoorzaak die ze veroorzaakt."

Eerder had ook de Amerikaanse actrice Angelina Jolie als speciaal gezant van de VN-vluchtelingenorganisatie ervoor gewaarschuwd dat de angst voor migratie en de race naar de bodem om de stoerste te zijn en de grenzen te sluiten nefast is en de humanitaire hulp aan vluchtelingen onderuit dreigt te halen.