Australische olympische atleten krijgen antizikacondooms

De Australische atleten kunnen op de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus) condooms gebruiken die bestand zijn tegen het zikavirus. De maatregel wordt ingevoerd om de sporters te beschermen tegen het virus.

"De condooms zijn zo ontworpen dat ze de verspreiding van het zikavirus via seksueel contact verhinderen", laten de Australische makers van het condoom, het farmaceutische bedrijf Starpharma Holdings en de condoomproducent Ansell Limited, weten. "De condooms bevatten een speciale gel waarvan studies in het lab hebben uitwezen dat die bestand is tegen het virus."

Volgens Kitty Chiller, het hoofd van het Australische olympische team in Rio, getuigt de voorzorgsmaatregel van gezond verstand. "De aanwezigheid van het zikavirus in Brazilië is een groot probleem", aldus de voormalige vijfkampster, "en de gezondheid van onze delegatie komt uiteraard op de eerste plaats".

Brazilië is, met meer dan dertigduizend gerapporteerde gevallen, een van de landen dat het hardst getroffen is door het virus. Volgens het lokale ministerie van Gezondheid zijn anderhalf miljoen Brazilianen besmet met het virus. Hoewel zika voornamelijk overgedragen wordt via muggen, hebben wetenschappers  aangetoond dat het virus ook via seksueel contact verspreid kan worden.

Er heerst echter nog veel onduidelijkheid over het zikavirus. Dat is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot microcefalie of een te kleine schedel bij de baby. Het virus is vooral aanwezig in Latijns-Amerika. Vrijdag raakte een eerste geval bekend van zika-gerelateerde microcefalie bij een foetus in Puerto Rico.