Camping in Dinant ontruimd door vergiftiging

In Dinant, in de Belgische Ardennen, is een camping ontruimd nadat tientallen mensen ziek waren geworden met vergiftigingsverschijnselen. Ze hadden last van misselijkheid, buikpijn en braken. Vijf mensen moesten naar het ziekenhuis.

Gisteravond kregen de hulpdiensten verschillende oproepen van zieke campinggasten. Ongeveer 75 mensen hadden dezelfde symptomen: ze moesten overgeven en ze hadden koorts. Er werd een veldhospitaal opgesteld om ter plaatse de eerste zorg te verlenen, maar enkele kinderen werden toch naar het ziekenhuis overgebracht omdat zij er erger aan toe waren. 35 gasten hebben de nacht in de plaatselijke sporthal doorgebracht.

Voorlopig is het nog onduidelijk hoe de campinggasten ziek zijn geworden. De Naamse Intercommunale voor Openbare Diensten  heeft stalen van het water op de camping genomen. Resultaten zijn pas ten vroegste over 24 uur te verwachten, maar kunnen ook pas over drie dagen uitsluitsel geven.

Voeding

Ook het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) komt na de middag ter plaatse voor een onderzoek van de keukens en de voeding die op de camping werden gebruikt.

"We zijn misschien wat snel geweest met aan te nemen dat het door het water kwam dat de mensen zijn ziek geworden. De oorzaak kan ook bij de voeding liggen, of zelfs buiten de camping", zegt burgemeester Richard Fournaux. "Vorige week is een groep Nederlanders ziek geworden. Misschien hebben zij een besmettelijke bacterie meegebracht."

De camping blijft alvast gesloten tot de oorzaak gevonden is, laat de burgemeester weten.